Northvolt mot storsatsning: Vill bygga fler batterifabriker i Europa

2019-02-26 10:43  

Batterifabriken i Skellefteå är bara början. Enligt tidningen Welt ser Northvolts vd Peter Carlsson ett behov av fler fabriker i Europa.

(Uppdaterad)

Northvolts vd Peter Carlsson ser ett behov av ytterligare mellan fem och sju batterifabriker runt om i Europa motsvarande Skellefteå-fabrikens storlek till år 2025. Det svenska bolaget kollar också på att expandera utanför landets gränser.

Tyskland är en möjlig kandidat.

– Det finns många potentiella kunder från bilindustrin, välutbildade yrkesverksamma och renommerade vetenskapliga institutioner som kan stötta en sådan fabrik, säger Peter Carlsson till tidningen Welt om bakgrunden till det.

Läs mer: Northvolt storsatsar under året: Ska rekrytera 200 personer

Tidigast 2024 kan en tysk fabrik bli aktuell. För att planen ska realiseras behöver Northvolt tillräcklig tillgång till el från förnybar energi.

Stort efterfrågan på bilbatterier

Efterfrågan på europeiska bilbatterier är i nuläget enorm, enligt Peter Carlsson. Han tror att den europeiska produktionen kan överträffa den asiatiska inom tio år. Men det finns vissa orosmoln.

– Min största mardröm är att produktionen inte når den önskade effektiviteten och att vi får slut på pengar, säger Peter Carlsson till Welt, men tillägger att detta ska förhindras genom att Northvolt rekryterar experter från hela världen.

I dagsläget har Northvolt anställda från närmare 40 länder.

Av de cirka fyra miljarder euro som Northvolt behöver för att bygga sin helautomatiserade batterifabrik i Skellefteå ska bolaget under nuvarande finansieringsrunda samla in ungefär hälften, uppger Peter Carlsson för Welt.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt