Norskt kärnavfall ska hanteras i Sverige: ”En lättnad”

2021-01-29 07:24  
Norskt kärnavfall ska hanteras i Sverige. Arkivbild. Foto: Ola Vatn/NTB/TT

Svenska kärnteknikföretaget Studsvik har skrivit avtal med norska IFE (Institutet för energiteknik) om att hantera tre ton kärnavfall, rapporterar NTB.

– Det här är en lättnad. Vi snackar om tre ton metallisk uran som har lagrats under stadigt försämrade förhållanden, säger Frederic Hauge i miljöstiftelsen Bellona till NTB.

Avtalet är värt 134 miljoner svenska kronor och inbegriper att Studsvik transporterar det förbrukade kärnbränslet till företagets anläggning i Södermanland, där man inspekterar och behandlar det inför slutförvaring – vilket inte sker i Sverige.

Arbetet beräknas ta 13 år.

Läs mer: Nytt material – ställer om kolkraftverk till energilager

"Avtalet innebär att ansträngningarna för att rensa upp i det äldsta och mest krävande bränslet från kärnkraftsteknikens banbrytande era har kommit en lång väg framåt", säger IFE:s vd Nils Morten Huseby i ett pressmeddelande.

Norge har ingen kommersiell kärnkraft och har även tagit sina forskningsreaktorer ur drift.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt