Norska rörkraftverket allt närmare lansering

2008-04-16 13:25  

Med en patentsökt turbinkonstruktion har det norska företaget Smartkraft väckt uppmärksamhet i hela världen. Just nu testas den minsta modellen av bäckkraftverket som bara är 1,20 meter långt och 20 centimeter i diameter.

- Sedan vi fått uppvår nya hemsida har vi blivit nedringda av folk från hela världen, mest från Sverige, Finland och Island, men också från Ryssland och Peru. Men vi har inget att sälja – ännu. Vi vill veta att allt stämmer till hundra procent innan vi levererar något.

Det säger Rolf Nicolay Enersen, som driver företaget Smartkraft ASA i Eidsvoll nära Oslo tillsammans norrmannen Knut Nilssen och svensken Mathias Löfström.

Hamann-turbinen
Själva uppfinningen, en vattenturbin med ett stort antal speciellt vinklade turbinblad, monterade i en spiral efter varandra på en axel, står den tyske uppfinnaren Georg Hamann för.

Turbinen kallas följdriktigt för Hamann-turbinen.

Georg Hamann visade upp tekniken i tysk tv den 31 mars. Se videon här.

Georg Hamann fick kontakt med Rolf Enersen, som tog idén vidare.

- All produktutveckling från idé till färdig produkt, samt finansieringen, står Smartkraft i Norge för, säger Rolf Enersen, till Ny Teknik.

Ger 0,3 GWh per år
I höstas tog de fram den första prototypen – ett sex meter långt och en meter tjockt rör – och provkörde det i ett vattendrag i Georg Hamanns hemtrakter i Traunstein i Bayern.

Under dessa försök snurrade turbinen med 150-180 varv i minuten vilket ger en effekt på 30-40 kW.

- Effekten är inte dokumenterad, men vi uppskattar att den ligger på den nivån, säger Rolf Enersen.

Det skulle innebära att en turbin av den storleken skulle kunna producera cirka 0,3 GWh (300.000 kWh) per år om vattnet rinner konstant under hela året.

Kostar mindre än vindkraft
Det är lika mycket som ett fyra-fem gånger så kraftfullt vindkraftverk på land producerar under ett normalår, enligt Vindforsks senaste statistik.

Just nu förbereder Rolf Enersen och Knut Nilssen en laboratorietest med en mindre turbinaxel som monteras i ett 20 centimeter grovt och 120 centimeter långt rör.

- Vi måste verifiera alla våra beräkningar och dokumentera hela gången genom systemet. Vi måste hitta den rätta konfigurationen för olika vattenmängder, säger Rolf Enersen.

Norsk lokal-tv var på plats när det testade den lilla snurran i vattendraget utanför fabriken i Eidsvoll.Se inslaget här.

Hur mycket kostar ett turbinrör?

- Vi har inget pris ännu. Men vi ser i alla fall att vi lätt kan konkurrera med andra energikällor i priset per kilowattimme, säger Knut Nilssen.

När kan man köpa något?

- Det vet vi inte heller riktigt, men det blir i år alla fall. Det stora röret är i princip klart för produktion. Alla verktyg och formar är klarat. Vilken elektrisk lösning vi väljer är inte helt klart, men Siemens har kommit med en god lösning och är mycket intresserat av ett samarbete med oss, säger Knut Nilssen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt