Norsk satsning på jättefabrik för elektrolysörer

2019-08-29 10:30  

Efter en jätteorder på 160 elektrolysörer till Nikola Motors planerar Nel Hydrogen för en ny fabrik. Produktionskapaciteten ska bli över 1 GW.

Nel har redan en produktionskapacitet på totalt 40 MW per år i sin anläggning i Notodden, sydväst om Oslo. Förra året lanserade företaget planer på att bygga ut kapaciteten där till 360 MW, rapporterar Teknisk Ukeblad.

Nu blir det i stället en helt ny anläggning på Herøya på den norska östkusten. Där kan sedan kapaciteten ökas ytterligare, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Företaget har säkrat lokaler på 15 000 kvadratmeter och planerar en avancerad produktionslinje med möjlighet att expandera till drygt 1 GW per år.

Första etappen omfattar 360 MW:s årskapacitet

Nel fick nyligen ett jättekontrakt om att leverera 160 elektrolysörer 2020 till Nikola Motors. Det var efter det avtalet som expansionsplanerna drog igång.

Herøya är ett klassiskt industriområde där bland annat Yara, avknoppat från Norsk Hydro, tillverkar konstgödsel. Nel valde platsen på grund av närheten till viktiga partners.

Läs mer: Professor efter explosionen: ”Vätgas som drivmedel borde vara dött”

Det är oklart när produktionen kan komma igång. I första skedet handlar det om en årskapacitet om 360 MW.

Producerar vätgas för bränsleceller

– Vi kommer att täcka den första delen av leveransen till Nikola och andra kunder från Notodden, men vartefter från Herøya. Vi tittar också på hur vi kan automatisera produktionen och ytterligare öka kapacitet, säger kommunikationsdirektör Bjørn Simonson till Teknisk Ukeblad.

Elektrolysörtekniken där alkaliska elektrolysörer spjälkar vatten med membranteknik utvecklades ursprungligen av Norsk Hydro på 1920-talet, men avknoppades till ett eget företag på Notodden.

Den vätgas som elektrolysörerna producerar kan användas i bränsleceller för att generera elektricitet.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt