Norsk energijätte lägger ner alla vindkraftprojekt

2015-06-04 13:08  
Siemens har gjort livscykelanalyser för frya olika vindkraftverk, land- och havsbaserade. Foto: Siemens

Den norska energijätten Statkraft lägger ner alla vindkraftprojekt i Norden, däribland Bodhögarna och Björkvattnet i Sverige. Det rapporterar det danska nyhetsbrevet Energiwatch från en presskonferens med det statliga norska bolaget.

(Artikeln har uppdaterats)

– Vi måste helt enkelt erkänna att det så långt vi kan se ser ut att förbli låga elpriser i Norden, vilket gör att projekten inte är lönsamma, säger Statkrafts koncernchef Christian Rynning-Tønnesen enligt Energiwatch.

Lennart Söder professor vid Kungliga Tekniska Högskolans (KTH) institution för elektriska energisystem säger att bakgrunden är en kombination av låga elpriser och att samhällets subventioner av vindkraft i det så kallade certifikatsystemet börjar nå sitt mål.

– Jag är inte förvånad. Certifikatsystemet är dimensionerat för en viss mängd vindkraft och vi håller på att närma oss den mängden. Det, och de låga elpriserna, gör att investeringarna i vindkraft är på väg ner, säger Lennart Söder.

Bara i Norge handlar det om projekt med en samlad kapacitet om 1 000 megawatt. Bodhögarna och Björkvattnet, tänkta att uppföras nordost om Östersund vid gränsen Jämtland–Västernorrland, skulle ligga på 200 respektive 90 megawatt.

Den norska regeringen uttrycker enligt Reuters besvikelse över bakslagen för miljöenergisatsningarna.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Statkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt