Norra ishavet allt surare

2013-05-06 08:42  

Försurningen av Norra ishavet är på väg att förvärras, varnar Arktiska rådets miljöövervakare. I slutet av seklet kan pH-värdet ha sjunkit flera tiondelar.

I dag måndag inleder Arktiska rådet en tredagarskonferens om försurningen av Norra ishavet i norska Bergen.

Inom rådets miljöövervakningsgrupp Amap (Arctic Monitoring and Assessement Programme) är man starkt bekymrad över att Norra ishavet fortsätter att suga till sig ökade mängder av koldioxid ur luften, vilket leder till mer kolsyra i vattnet och därmed surare hav.

-I genomsnitt ligger pH-värden på 8,1-8,2 i världshaven men eftersom Norra ishavet är kallare än många andra hav absorberas det mer koldioxid, vilket leder till starkare försurning, säger Sam Dupont, marinbiolog vid Göteborgs universitet, som forskar i ämnet på uppdrag av rådet.

Vid sekelskiftets slut bedömer forskarna som jobbar med frågan att pH-värdet kan sjunka mellan två och fyra tiondelar, kanske ned till pH-värdet 7, 7, enligt Sam Dupont.

-Det kan leda till betydande störningar i ekosystemen och hårdare villkor för många olika arter som plankton, snäckdjur och exempelvis ormstjärnor som utgör bas i näringskedjan för många andra arter, säger Sam Dupont.

Norra ishavet eller som det också kallas Arktiska havet eller Arktiska oceanen är den minsta av oceanerna på jorden och täcker cirka tre procent av jordens yta.

Här hittar du konferensen i Bergen 6-8 maj.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt