Norge får världens <br></br>första saltkraftverk

2007-10-04 10:28  

Det statliga norska energiföretaget Statkraft satsar drygt 100 miljoner norska kronor och bygger världens första saltkraftverk i Oslofjorden.

Statkraft har forskat och utvecklat den helt emissionsfria saltkraften i tio år och anses vara världsledande på tekniken - som bygger på naturfenomenet Osmos.

- Saltkraft är en mycket lovande teknik som kan konkurrera med annan elkraft redan om ett par år, säger Statkrafts vd Baard Mikkelsen i den danska tidningen Jyllands-Posten.

Enligt företagets beräkningar kan saltkraften i hela världen producera 1 600 TWh om året, 13 gånger så mycket elkraft som den norska vattenkraften producerar på ett år.

På sikt kan saltkraften stå för 10 procent av Norges samlade energiförbrukning, anser Statkraft.

Det nya kraftverket ska vara klart att tas i drift någon gång nästa år.

Metoden går ut på att man utnyttjar den energi som lösgörs när sötvatten blandas med, och tunnar ut, saltvatten. När till exempel en älv som rinner ut i havet blandas med saltvatten frigörs enorma mängder energi.

I ett saltkraftverk utnyttjar man den energin med en metod som på norska kallas "trykkretarderad osmose".

Havsvatten sätts under tryck och leds till den ena sidan av ett speciellt membran som bara släpper igenom sötvatten, inte saltvatten. Sötvatten leds in till den andra sidan av membranet.

Den vattenström som uppstår när det söta vattnet strömmar genom membranet passerar i slutet av processen en turbin där den omvandlas till energi.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt