Nordkalk mister tillstånd

2013-06-18 09:12  

Den omstridda kalkbrytningen i Bunge på Gotland måste prövas på nytt, sedan Högsta domstolen i dag undanröjt Nordkalks tillstånd för brytning.

Det innebär att motståndarna till brytningen har vunnit striden om kalkbrottet - åtminstone tillfälligt.

HD kräver nu i domen att det görs en sammanhållen tillståndsprövning av alla effekter som brytningen kan få på naturen i området.

Beskedet om hur det ska bli med den kontroversiella kalkbrytningen är efterlängtat. För nästan ett år sedan fick polis sättas in för att föra bort demonstranter som ville stoppa brytningen. Landskapet har bedömts som ett av Sveriges viktigaste naturområden.

Företaget Nordkalk vill bryta kalk i området och ända sedan 2005 har en juridisk strid rasat om huruvida ingreppet förstör områdets värden och alla beslut som fattats har överklagats.

HD kritiserar - indirekt - den tidigare rättsliga hanteringen av ärendet där en domstol, Mark- och miljööverdomstolen, gav Nordkalk tillstånd till brytning medan den regionala miljödomstolen sade nej.

I första hand är det Mark- och miljööverdomstolen som kritiseras. Hanteringen ledde till att det blev en uppdelning i en dom om tillåtlighet och en dom om tillstånd, utan att någon sammanhållen miljöprövning gjordes. HD ger därmed Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen rätt i deras kritik av hur ärendet skötts.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen (SNF), var mycket nöjd efter beskedet från HD.

– Vi vann. Nu räknar vi med att på sikt kunna rädda hela området, säger han.

Han säger också att föreningen, i händelse av ett negativt besked från HD, var beredd att driva frågan till sin yttersta spets.

– Vi hade i så fall tänkt driva det hela på EU-nivå, säger han.

Mikael Karlsson har anledning att känna sig som en vinnare i mer än ett avseende. Striden om kalkbrottet är inte den enda som SNF vunnit på sistone. Man har även gått segrande från de infekterade konflikterna om strandskyddet och vargjakten.

– Vi vinner i högre instans. Det måste väl betyda att lagstiftningen ofta tolkas felaktigt i domstolarna, säger han.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt