Nobelprofessorn varnar för överdriven vindkraftstro

2009-05-28 13:40  

Europa måste upphöra med sitt stöd till vindkraften så fort som möjligt och i stället satsa på solfarmer i Nordafrika och högspänningskablar till Europa. Det budskapet kommer från Nobelpristagaren Jack Steinberger.

Jack Steinberger, som fick Nobelpriset i fysik 1988, är före detta chef för det europeiska partikelfysiklaboratoriet Cern i Geneve.

- Vindkraften är en återvändsgränd, en illusorisk teknik som bara är ett slöseri med resurser i kampen mot klimatförändringen, sade Jack Steinberger vid ett symposium med andra Nobelpristagare på onsdagen vid Royal Society i London.

Satsa på solen i Sahara i stället
I stället förordar han termisk solenergi – stora parabolspeglar som värmer vatten som i sin tur driver turbiner som ger el.

- Jag är säker på att framtidens energi är termisk solenergi. Inget annat går att jämföra med det och ju snabbare vi fokuserar på det desto bättre, sade Jack Steinberger enligt referat på nyhetssajten Timesonline.

Han uppmanar de europeiska regeringarna att finansiera ett stort pilotprojekt för solenergi i Nordafrika och dra en högspänningskabel under Medelhavet till Europa.

Enligt Jack Steinberger räcker oljan bara i 25 år, naturgasen i 35 år och kolet i 60 år.

På den korta tiden gäller det att ta fram så effektiva nya energikällor som möjligt och i Jack Steinbergers ögon är det sol som är effektivast och inte vind.

- Vi kan bygga ett nätverk av solparker i norra Afrika och förse Europa med 80 procent av energibehovet till 2050, sade Jack Steinberger på det 59:e Nobelsymposiet.

Samma budskap hade IIASA-forskaren Anthony Pratt vid enklimatkonferens i Köpenhamn tidigare i år.

- Nordafrika kan förse Europa med all energi som behövs. Det räcker med en yta i Saharas öken som motsvarar ett mindre europeiskt land, sade Anthony Patt enligt Timesonline.

Nobelpristagarsymposierna är en årligen återkommande händelse som äger rum vid olika prominenta institutioner runt om i världen. I år hölls den i London och förra året i Lindau.

En video från Jack Steinbergers föreläsning i Lindau ligger tillgänglig på Nobelstiftelsens hemsida. Då, liksom nu, handlade hans föreläsning om klimatfärändringen och de ändliga fossila resurserna.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt