Nissan planerar stor batterifabrik i England

2021-07-01 10:28  
Nissan satsar stort i Sunderland. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Japanska fordonsjätten Nissan investerar en miljard pund, närmare tolv miljarder kronor, i en stor batterifabrik i Sunderland, England.

Första fasen av fabriken kommer att han en kapacitet om 9 GWh. Fabriken blir landets största batterifabrik, en ”gigafactory”, skriver Skynews.

Satsningen, som väntas skapa 6 200 jobb, innebär att batterier för 100 000 elbilar per år ska kunna tillverkas. Dessutom planeras för en ny elektrisk bilmodell vid Sunderlandfabriken.

Läs mer: Bilindustrin ”segrare” när batterijättar når förlikning 

Investeringen görs tillsammans med den kinesiska partnern Envision AESC och lokala myndigheter.

Envision står dock redo att investera ytterligare 1,8 miljarder pund, för att utöka den nya anläggningen till 25GWh till slutet av decenniet. En sådan investering förytsätter att efterfrågan på Nissans elbilar ökar kraftigt, skriver Financial Times.

I Sverige presenterade nyligen Northvolt och Volvo Cars en gemensam satsning för bygga ett utvecklingscenter samt en batterifabrik. De pratar om en årlig kapacitet på 50 GWh, alltså nästan lika mycket som Skellefteåbaserade Northvolt One.

TT / Ny Teknik

Mer om: Nissan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt