Nio nya svenska företag<br></br>på USA:s cleantech-lista

2007-08-21 16:00  
Michael Wood utökar listan.

USA Stockholmsambassadör Michael Wood har fortsatt att skanna av Sverige på intressanta "cleantech-företag". Nio nya företag inom miljö- och energiteknik har lagts till den lista som ambassadör Wood presenterade för amerikanskt riskkapital i våras.

Det var på en svensk-amerikansk entreprenörsdagen i Växjö på tisdagen som Michael Wood avslöjade namnet på de nio nya företag som han anser borde vara av intresse för amerikanskt kapital att investera i.

Ageratec i Norrköping (biodieselprocess)

Catator i Lund (katalytisk rening)

Ecoheater i i Luleå (energieffektiva motorvärmare)

HB Transfer Stockholm i Sollentuna (värmeväxlare)

Kockums i Malmö (koncentrerad solenergi)

Midsummer i Järfälla (tunnfilms-solceller)

Nilar International i Täby (membranbatterier)

Svensk Rökgasenergi i Stockholm (pelletstorkning)

Swedish Biogas International i Linköping (biogasprocesser)

Talloil och Solibro borta
Två av de företag som fanns med på den ursprungliga 30-listan, som presenterades för 18 amerikanska riskkapitalbolag vid en konferens på Stanforduniversitetet i Kalifornien i våras, har utgått.

Det är Stockholmsbolaget Talloil, som förköpt sig på pelletsfabriker och fått ekonomiska problem, och solcellsföretaget Solibro i Uppsala, som sålts till tyska Q-Cells.

Därmed innehåller listan i dag 37 svenska företag som utvecklar produkter och processer inom alternativ energi.

Rest runt i hela Sverige
Ambassadör Woods "cleantech-lista" består av många av de företag som Michael Wood och hans medarbetare på ambassaden besökt på plats eller som den svenska regeringen tipsat om eller företag som helt enkelt tagit kontakt med ambassaden för att få amerikansk uppmärksamhet.

Stockholmsföretaget Swedish Biofuels har till exempel redan fått forskningsbidrag från det amerikanska försvarsdepartementets riskkapitalfond Darpa.

Företag som inte finns på listan men som kopplats samman med amerikanska, statliga fonder är Volvo, vars amerikanska dotterbolag Mack Trucks fått utvecklingsbidrag från det amerikanska energidepartementet Doe.

Den affären ingår i ett större samarbetsavtal mellan Sverige och USA om forskning inom förnybara energikällor som den svenska industriministern Maud Olofsson undertecknade den 28 juni.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt