Nio åtalade för intrång på Ringhals

2013-08-19 13:34  

Varberg (TT). Nio personer åtalas för olaga intrång på Ringhals i oktober i fjol, Greenpeaceaktivister höll sig kvar på kraftverksområdet i över ett dygn.

Intrången blev mycket uppmärksammade. På Ringhals övernattade aktivister på ett tak i närheten av reaktorerna. Innan de avslöjade sig själva för polisen rapporterade de till medier att de inte sett en enda vakt under de 27 timmar de varit inne på området.

Enligt åtalet vid Varbergs tingsrätt greps sex av dem av skyddsvakter eller polis samma dygn medan tre höll sig kvar på det inhägnade området, klassat som skyddsobjekt, till dagen därpå.

De åtalade är mellan 22 och 39 år gamla. Fyra är kvinnor och fem är män.

Jan Palmblad, juridiskt ombud för Greenpeace, tycker att åklagaren har lagt en rimlig nivå på åtalet då de nio aktivisterna åtalas för olaga intrång av normalgraden, alltså inte grovt brott. Greenpeace inställning är att intrånget inte är brottsligt då det genomförts för att påpeka säkerhetsbrister vid kärnkraftverket.

– Vi kommer att förneka att det här är ett brott men kommer att medge de faktiska omständigheterna, säger Jan Palmblad.

Inledningsvis misstänktes 70 personer för olaga intrång. Förra året dömdes 30 utländska aktivister till dagsböter för aktionen. Ytterligare 14 personer dömdes för detsamma nu i maj.

TT / Ny Teknik

Mer om: Ringhals Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt