Niklas Zennström satsar It-miljoner på klimatforskning

2008-09-15 13:56  
Niklas Zennström har tillsammans med Janus Friis skapat två extremt framgångsrika it-företag - fildelningstjänsten Kazaa och ip-telefonitjänsten Skype. Skype såldes till amerikanska Ebay för häpnadsväckande 20 miljarder kronor. Efter Skype har Zennström och Friis skapat tv-tjänsten Joost, som dock inte är lika framgångsrik som de två andra fildelningstjänsterna. Foto: Joakim Braun.

It-miljardären Niklas Zennström donerar 15 miljoner kronor till Uppsala universitet för klimatforskning. Pengarna ska användas för att rekrytera världsledande klimatforskare som gästprofessorer i Uppsala.

- För att komma till rätta med klimatförändringen och hitta nya lösningar som minskar vårt beroende av fossila bränslen krävs mer forskning och utveckling.

- Genom vårt bidrag till Uppsala universitet vill Zennström Philanthropies ge stöd till ett viktigt forskningsområdet på ett universitet som ligger oss varmt om hjärtat och därmed bidra till en bättre framtid.

- Det sade Niklas Zennström i samband med ett klimatseminarium i Uppsala på måndagen, där han offentliggjorde donationen som räcker till att ta in fem internationella klimatforskare som gästprofessor under tio år.

På seminariet presenterades flera av Ångströmlaboratoriets vassaste klimatprojekt - vågkraftselektricitet, tunnfilmssolceller och miljövänliga batterier.

Filantropisk stiftelse
Zennström Philanthropies är en filantropisk stiftelse som grundades av Niklas Zennström och hans hustru Catherine förra året tillsammans med Salvatore LaSpada, känd filantrop som bland annat varit filantropisk rådgivare åt finansfamiljen Rockefeller.

Stiftelsen har två fokusområden – mänskliga rättigheter och klimatförändringar. Men Niklas Zennström ville inte i detalj avslöja vilka donationer som gjorts sedan stiftelsen startades förra året.

Hyllning till Else-Marie Zennström
Niklas Zennström har dubbel examen i teknisk fysik och ekonomi från Uppsala universitet.

Han har också starka band till Uppsala universitet genom sin mor Else-Marie Zennström, som var verksam som texillärare på avdelningen för textilvetenskap.

För att hedra sin mor donerar Niklas Zennström samtidigt 10 miljoner kronor för stipendium till forskare och forskarstudenter inom textilvetenskap.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt