Energi

New York testar svensk metod för energilagring

”Jag har haft samarbeten med svenska innovatörer, ingenjörer och bolag under hela min karriär. Just nu är jag också här delvis av det skälet, men jag kan inte berätta så mycket mer om det än”, säger Christina Lampe Önnerud när Ny Teknik träffar henne en solig dag i april. Foto: Jörgen Appelgren

Staten New York inleder ett nytt samarbete med den svenska batterientreprenören Christina Lampe Önneruds företag Cadenza Innovation för att effektivisera sin energianvändning.

Publicerad

I januari i år lovade New York-guvernören Andrew Cuomo att staten ska bygga upp en energilagringskapacitet på 1.500 MWh innan år 2025. Som ett led i detta inleder nu staten ett samarbete med företaget Cadenza Innovation, vars medgrundare och vd är svenska batteriforskaren och entreprenören Christina Lampe Önnerud.

Cadenza Innovation har utvecklat ett eget system för energilagring av litiumjon-batterier. Batterierna packas i en äggkartongliknande låda, gjord i ett keramiskt material. Metoden ska möjliggöra en billigare och säkrare teknik, har företagets grundare och vd Christina Lampe Önnerud nyligen berättat för Ny Teknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här