New York testar svensk metod för energilagring

2018-06-11 15:15  
”Jag har haft samarbeten med svenska innovatörer, ingenjörer och bolag under hela min karriär. Just nu är jag också här delvis av det skälet, men jag kan inte berätta så mycket mer om det än”, säger Christina Lampe Önnerud när Ny Teknik träffar henne en solig dag i april. Foto: Jörgen Appelgren

Staten New York inleder ett nytt samarbete med den svenska batterientreprenören Christina Lampe Önneruds företag Cadenza Innovation för att effektivisera sin energianvändning.

I januari i år lovade New York-guvernören Andrew Cuomo att staten ska bygga upp en energilagringskapacitet på 1.500 MWh innan år 2025. Som ett led i detta inleder nu staten ett samarbete med företaget Cadenza Innovation, vars medgrundare och vd är svenska batteriforskaren och entreprenören Christina Lampe Önnerud.

Cadenza Innovation har utvecklat ett eget system för energilagring av litiumjon-batterier. Batterierna packas i en äggkartongliknande låda, gjord i ett keramiskt material. Metoden ska möjliggöra en billigare och säkrare teknik, har företagets grundare och vd Christina Lampe Önnerud nyligen berättat för Ny Teknik.

Läs mer: Hon utvecklar framtidens batterier – som ska revolutionera industrin

New York State Energy Research and Development Authority, Nyserda har nu meddelat att staten tillsammans med Cadenza Innovation kommer att bygga en demonstrationsanläggning för att testa metoden för energilagring i elnätet. Nyserda bidrar med 1 miljon dollar till bygget av anläggningen, som kommer att ske i White Plains.

Läs mer: Northvolt: Lätt att rekrytera med arvet från Elon Musk

”Energilagringsprojekt ger operativ flexibilitet att förbättra systemets tillförlitlighet, minska kostnaderna förknippade med toppbelastningen och underlättar bättre integration av förnybar energi. Det är ett viktigt verktyg för att möta New Yorks vågade vision för ett renare, mer motståndskraftigt och billigare elsystem för alla New York-bor” säger Alicia Barton, vd på Nyserda i ett uttalande.

Demoanläggningen kommer att bli relativt liten och väntas få en energikapacitet på bara 200 kWh, motsvarande vad 40 hem behöver för några timmars energianvändning, uppger Quartz.

Demonstrationsprojektet beräknas vara klart till hösten 2019.

Mer om Christina Lampe Önnerud och Cadenza

Christina Lampe Önnerud studerade oorganisk kemi vid Uppsala universitet, där hon också doktorerade på litiumjonbatterier. Senare forskade hon på MIT i Boston.

År 2005 grundade hon och maken Per Önnerud batteriföretaget Boston Power, som 2012 såldes till ett kinesiskt företag. Samma år startade paret Önnerud företaget Cadenza Innovation som bland annat har utvecklat ett nytt sätt att bygga batterier i form av superceller.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt