Nej till mänskligt kraftverk i Växjö

2019-12-06 12:46  
En principskiss för hus det mänskliga hamsterhjulet ska fungera. Foto: Amir Houshang Bahremani

Ett hamsterhjul för motionssugna människor som samtidigt ger miljövänlig el till nätet. Visserligen en god idé, anser Växjö kommun, men säger ändå nej till medborgarförslaget.

Amir Houshang Bahremani, industriingenjör från Iran som just nu läser en utbildning till CNC-operatör, skickade i höstas in ett medborgarförslag till Växjö kommun. Han påpekar att kommunen behöver använda mer miljövänlig energi, som vind-, vatten-, atom- och solkraft, rapporterar bland andra Smålandsposten.

Men han har även en egen idé. Hamsterhjul i mänsklig storlek skulle kunna placeras ut i till exempel parker eller på stadens resecentrum. Motionärer och andra förbipasserande kan genom en stunds aktivitet bidra med arbete som omvandlas till elektricitet genom en eller flera generatorer.

Flera hjul i kombination bildar mänskligt kraftverk

Energin mellanlagras i ett batteri och skickas sedan ut på nätet via en växelriktare. Om många hjul kombineras skulle resultatet kunna bli ett mänskligt kraftverk, enligt beskrivningen av idén som Amir Houshang Bahremani har skickat in till kommunen.

Till Ny Teknik säger han att med en generator skulle förmodligen runt 250 watt genereras. Om fler och bättre generatorer används kan siffran bli ännu högre. Han kallar sin produkt för Gowheel.

- Hjulet kan även placeras vid busshållplatser. Använder man det tillräckligt mycket innan resan kan det ge en fribiljett. Eller så kan barn använda det på en skola, för att på så sätt generera elektriciteten till belysningen, säger han.

- Jag tror att det skulle vara häftigt att testa hjulet i Växjö, säger han.

Han har ännu inte räknat ut vad den skulle kosta att bygga.

Kommunala energibolaget: Trevligt och pedagogiskt

Det kommunala energibolaget Veab har yttrat sig om medborgarförslaget. Det menar att hjulet skulle vara "ett trevligt och pedagogiskt sätt att ge möjlighet till rörelse samtidigt som det ger förståelse för hur el kan genereras".

Veab menar dock att det i så fall bör byggas utan att kopplas till elnätet eftersom elproduktionen bedöms som liten. Lämpligare vore förmodligen att koppla det till en lampa eller ladduttag för mobiltelefon. "Om man ändå bestämmer sig för att ansluta till elnätet vill vi observera initiativtagaren på att det är viktigt att allt elarbete sker av utbildad elinstallatör".

Enligt Smålandsposten har de styrande politikerna nu beslutat sig för att säga nej till att investera i hamsterhjulet, även om "idén är god".

Fler exempel på hamsterhjul i människostorlek

Mänskliga hamsterhjul har förstås testats förr. I den här videon syns ett exempel, men det framgår inte var det är placerat.

Det här exemplet saknar förmåga att generera elektricitet utan är i stället en metod för att undvika stillasittande på arbetsplatsen.

Johan Kristensson

Mer om: Elektricitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt