Nej till förvar på Barsebäck

2014-01-31 15:14  

Kävlinge (TT). Mark- och miljödomstolen säger nej till ett tillfälligt lager för radioaktivt avfall vid det stängda kärnkraftverket i Barsebäck i Kävlinge kommun i Skåne.

Både kommunen och länsstyrelsen har tidigare vägrat bevilja bygglov, och nu går domstolen på samma linje, rapporterar SVT:s Sydnytt. Tanken med mellanlagret var att rivningen av Barsebäck inte ska behöva dröja tills det planerade slutförvaret för kärnavfall i Forsmark är klart.

Barsebäck Kraft AB, som ägs av Vattenfall och Eon, har tidigare fått tillstånd för att ha ett sådant lager, men Kävlinges politiska ledning meddelade tidigt att bygglov inte skulle komma på tal. Dels för att lagret skulle ligga där kommunen vill bygga bostäder, dels för att kommunen fruktar att ett tillfälligt lager i praktiken riskerar att bli ett slutförvar.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt