Nej! Inte nu igen! <br></br>Nya problem med Vestas V90

2008-05-07 13:39  
Vestasturbiner på Prince Edward Island

Sex av Vestas stora 3MW-turbiner av den olycksdrabbade V90-modellen har stängts ner i Kanada. Efter en rutininspektion upptäcktes fel på växellådorna i sex av vindkraftverken på East Point Wind Plant vid Atlantkusten.

I ett pressmeddelande upplyser den kanadensiska delstatsregeringen på Prince Edward Island, P.E.I. att problem har upptäckts vid en rutininspektion.

Ingenting sägs dock om vad problemet består av men att turbinerna stoppats för att undvika haveri. Man misstänker förslitningar i lagren.

PEI Energy Corporation driver tio av vindkraftverken på East Point Wind Plant i Prince Edward Island, Kanadas minsta delstat - alla med Vestas flaggskepp, V90, en av de största vindkraftsturbinerna på marknaden.

Tidigare har V90 orsakat problem till havs, bland annat på Vattenfallsägda Kentish Flats utanför Themsens mynning, men på senare tid har klagomålen även rört de landbaserade turbinerna från Vestas.

Jens Söby, direktör för Vestas i Nordamerika, säger att problemen uppstår på grund av att tekniken fortfarande är ny.

- Men vi fortsätter att utveckla och förbättra tillförlitligheten i våra produkter, och vi har byggt ett avancerat testcenter i Danmark.

Ron Estabrooks, energirådgivaren på P.E.I. energibolag uppgav igår för CBS News att hans första tanke var att turbinerna helt enkelt inte stod pall för den hårda vinden vid East Point, där parken är belägen.

- Men Vestas har uppgett att de har haft samma problem i Europa så det är alltså inget specifikt för P.E.I., säger Ron Estabrooks.

I slutet av juni hoppas Jens Söby på Vestas att nya växellådor ska finnas på plats. Vestas får stå för stilleståndskostnader och reparationer.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL