Nedrustning hotar säkerheten

2010-04-27 13:07  

Tillverkningen av kärnvapen har minskat drastiskt i världen. Det har lett till stor brist på helium-3, en biprodukt vid atombombsframställning.

Heliumkrisen har kommit som en överraskning för industri, forskning och försvar, där helium-3 spelar en viktig roll.

Det sällsynta helium-3 har viktiga användningsområden inom bland annat för medicinsk diagnostik, kylning, olje- och gasproduktion samt radioaktivitetsmätning. Sedan terrorattackerna i USA 2001 har efterfrågan på helium-3 till neutrondetektorer ökat påtagligt.

Helium-3 är en sällsynt variant av naturligt helium. Det finns bara en atom helium-3 på en miljon vanliga heliumatomer. Därför tillverkas helium-3 av sönderfallande, radioaktivt tritium, som är en biprodukt vid vapentillverkningen.

Hittills har världsbehovet av helium tillgodosetts av kärnvapenfabrikerna i USA och Ryssland. Men efter kalla kriget, och den ömsesidiga nedrustningen, har heliumlagren börjat sina. Bristen på helium-3 till neutrondetektorer har i sin tur lett till att förmågan att upptäcka kärnvapenmaterial minskar.

Oförmågan att upptäcka heliumbristen har skapat en nationell kris i USA. Nu tvingas forskarna utveckla alternativ teknik för att upptäcka radioaktivitet.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt