Nedläggning hotar Desertec

2014-10-08 15:28  
I projektet Desertec planerades termiska solenergianläggningar för elproduktion. Foto: Desertec Foundation

Det storslagna projektet Desertec, ström till Europa från Saharas öken, hotas av nedläggning.

Enligt insideruppgifter till tidningen Handelsblatt väntas de deltagande storföretagen vid ett möte i nästa vecka dra sig ur projektet med sol- och vindenergibaserad elproduktion i ett antal länder i Nordafrika och Mellanöstern.

Tanken med Desertec när projektet startade för fem år sedan var att bygga stora elproducerande anläggningar i ökenområdena och sedan med hjälp av hvdc-teknik överföra ström till Centraleuropa.

15 procent av Europas elenergi skulle enligt ursprungsplanen komma från Desertec och kunna ersätta främst kolkraft.

Man talade om investeringar på 400 miljarder euro, och ett antal stora tyska företag samt den tyska regeringen ställde sig bakom projektet, vars idé föddes i den s k Romklubben. Drivande har varit det stora tyska återförsäkringsföretaget Münchener Rück.

Men flera stora aktörer har de senaste åren hoppat av. Det politiska läget har ändrats genom den arabiska våren och i Tyskland har man genom initiativet Energiewende skrivit upp målet för förnyelsebar energiproduktion inom landet.

Dessutom har flera av de afrikanska och arabiska länder som utsågs till affärspartner uttryckt kritik mot den koloniala attityd man mött från industriländerna norr om Medelhavet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Desertec

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt