Nasa testar ubåtsteknik i kraftverk

2009-03-20 12:34  

Nasa-forskare har hittat ett nytt sätt att utvinna elektrisk energi ur oceaner, hav och floder. Med hjälp av en vätska som sätts under högt tryck, kan de generera förnyelsebar energi som också går att lagra.

Ingenjören Jack Jones och forskarna Yi Chao samt Pat Beauchamp, som jobbar på Nasa-labbet JPL (Jet Propulsion Laboratory), har designat en ny hoppfull teknik, med vilken man hoppas kunna generera el från havsströmmar och tidvattensrörelser, i stor skala.

Idén till det nya energisystemet föddes när forskarna arbetade med att hitta en metod att generera el från havsenergi i syfte att driva obemannade undervattensfarkoster, små ubåtar.

I konceptet utnyttjar de skiftande temperaturer i havet för att sätta en vätska under högt tryck.

Tricket, uppger Nasas presstjänst, var att hitta en speciell substans som skiftar fas och går från att vara ett solitt material till att bli vätska, i takt med att temperaturen växlar från kallt till varmt.

–När det fasta materialet smälter så expanderar det och trycker ihop ett centralt rör i vilken en annan vätska lagras. Denna vätska, nu under högt tryck, används för att generera el för att ladda batteriet till undervattensfarkosten under vatten, säger forskaren Yi Chao, enligt Nasa.

När konceptet ska användas för att producera el i större skala, kan allt ifrån tidvatten, vågor och strömmar i hav och floder användas för att leverera energin som skapar det höga trycket i vätskan.

Den sammanpressade vätskan transporteras genom flexibla ledningar till större rör och vidare till en hydroelektrisk kraftstation på land.

Detta sker genom att havsvatten når undervattensturbiners rotorblad och hastigheten på bladen ökas med hjälp av en växellåda som driver en högtrycksvätskepump.

Väl på land kan den sammanpressade hydrauliska energin i vätskan lagras i höga reservoarer och används när man väl behöver generera el.

Forskningsinstitutet Caltech, som driver JPL åt Nasa, har patenterat konceptet och arbetar just nu med beräkningar av hur lönsamma anläggningarna kan bli framöver.

Nasa och JPL-labbet aviserar att man kommer att presentera fler detaljer om systemet på en klimatkonferens, anordnad av The American Society of Mechanical Engineer, i Honolulu på Hawai, i sommar.

Uppdaterad korrigerad version

Mer om: Nasa Kraftverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt