Myter om energibovarna i hemmet

2015-12-11 16:02  
Vattenkokaren sparar energi Foto: Pixabay

Intresset för att minska energiförbrukningen i hemmet är stort, men de flesta missbedömer vad som drar mest energi.

Enligt en undersökning som byggföretaget Skanska låtit göra via YouGov med 1217 deltagare i Sverige är 92 procent av hushållen intresserade av att minska energiförbrukningen i hemmet.

Men de flesta missbedömer vilka de stora energislukarna egentligen är. Enligt Energimyndigheten är det i köket de mest energikrävande apparaterna finns. Matlagningen svarar för 47 procent av den totala energiförbrukningen. I Skanskas undersökning tror de svarande att matlagningen endast står för 33 procent av energiförbrukningen.

Många tror att tvätten tar mer energi än den verkligen gör. Tvätten svarar i realiteten för 8 procent av energiförbrukningen men den allmänna uppfattningen är att den svarar för 22 procent.

Hela 74 procent har bytt till lågenergilampor. 64 procent släcker lampor och stänger av elektronik när de inte används. 44 procent hänger tvätt att lufttorka och 30 procent har skaffat energisnålare apparater.

Skanskas tips för att minska energikonsumtionen är att byta till energieffektiva köksmaskiner. Varmluftsugn gör att lägre temperatur kan användas och matlagningen går fortare. Induktionshällar spar också energi och en vattenkokare är effektivare än att koka vatten i kastrull på spisen.

Ett annat tips är att hålla koll på temperaturen i kyl och frys. Kylen ska hålla 5 plusgrader och frysen 18 minusgrader. Packa fullt i kylen och dammsug bakom kylskåpet och runt kompressorn. Dammiga kylskåp drar mer energi.

Ett annat tips är att stänga av TV:n på riktigt i stället för att låta stå i standbyläge. Likaså ska mobilladdaren inte vara ansluten till elnätet när den inte används.

I tvättstugan är rådet att köra fulla maskiner, och att köra dem i lägre temperatur men längre tid och att dosera tvätt medlet rätt.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!

Håkan Abrahamson

Mer om: Elbesparing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt