Mystiskt silverutsläpp i Stockholms avlopp

2015-10-27 12:48  
Reningsverket i Henriksdal. Foto: Ingvar Karmhed

20 kilo extra silver i avloppsvattnet förbryllar.

Stockholm Vatten söker källan till en stor källa till  silver, som hittats i avloppsledningarna från nordöstra delarna av staden. Avloppsvattnet som kommer in till reningsverket i Henriksdal har under ett år medfört omkring 60 kilo silver, 20 kilo mer än förväntat.

Enligt tidningen Allt om Stockholm riktades misstankarna först mot företaget Nordisk films gamla anläggning, som haft tillstånd att släppa ut silver som biprodukt av filmtillverkning, men deras tillverkning är nedlagd och halterna är för höga för att vara rester från dem.

Emma Lilliesköld, miljöingenjör på Stockholm Vatten, säger till tidningen att ett vanligt hushåll inte kan vara källan: "Det är så pass mycket att det måste vara en verksamhet. Men det är jättesvårt att veta vad. Det är anmälningsplikt på verksamheter som håller på med fotoframkallning i större skala, så Miljöförvaltningen borde ha kännedom i så fall".

Utsläppen av silver finns i avloppsvatten, inte dricksvatten och innebär ingen direkt hälsorisk för människor. Däremot bidrar det till föroreningar i Östersjön som på sikt kan ha flera skadliga miljöeffekter.

Emma Lilliesköld uppmanar den som kan ha tips om varifrån silvret kommer att vända sig till Stockholm Vatten med informationen.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Vattenrening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt