Myndighet föreslår mindre solelstöd

2015-10-30 12:55  
Enligt det internationella energirådet IEA kan solenergi bli största elkällan 2050. Foto: TT

Regeringen borde slopa investeringsstödet till solel för villor och bostadsrättsföreningar. Det föreslår Energimyndigheten, som tycker att solel-satsningar redan gynnas av rotavdraget och en ny skattereduktion för den som säljer el till elnätet.

(Artikeln har uppdaterats)

Genom att slopa investeringsstödet till villor och bostadsrätter kan mer pengar fördelas till företag och lantbruk som fortfarande behöver stöd för att investeringen ska betala sig, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Förra året installerades nästan dubbelt så mycket solceller som året innan, 36,2 megawatt. Men den totala andelen är låg, bara 0,06 procent av Sveriges totala elanvändning kommer från solen.

Läs mer: Forskare: Så långt räcker regeringens nya solstöd

I höstbudgeten aviserade regeringen ökade solcellssatsningar med 225 miljoner kronor 2016 och ytterligare 390 miljoner årligen fram till 2019, sammanlagt 1,4 miljarder kronor.

Enligt Energimyndigheten skulle man inom ramen för de pengarna kunna bevilja stöd till de 4|300 nuvarande ansökningarna (för motsvarande 600 miljoner kronor) och sedan prioritera om resterande belopp till företag och lantbruk.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL