Mycket arbete återstår för att vädersäkra svenska elledningar

2020-02-27 14:14  
Tusentals abonnenter i södra Sverige saknade el efter stormen Gudrun år 2005. (Arkivbild) Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Stormar och fallande träd – efter långvariga strömavbrott efter stormar som Gudrun hamnade arbetet med att vädersäkra elledningar i fokus. Men även om tusentals ledningar grävts ner eller isolerats återstår mycket att göra.

Eon, som ansvarar för merparten av landsbygdsnäten i Kalmar och Kronobergs län, har vädersäkrat 98 procent i Kronoberg, och kvar finns bara 330 mil att säkra, rapporterar SVT Nyheter Småland.

I Kalmar län återstår 7 procent av ledningarna – ett arbete som dock kan ta 4–5 år. På Öland går arbetet långsammare, där har 87 procent av ledningarna vädersäkrats.

Läs mer: IVA: ”Effektbalansen i elsystemet blir allt sämre”

– Totalt sett satsar vi en kvarts miljard varje år i Kronobergs län och Kalmar län, just nu går 100 miljoner kronor av dem till projekt på Öland för att vi ska komma i fatt, säger Mats Andersson, distributionsansvarig på Eon, till SVT.

I städer som exempelvis Växjö och i större tätorter som Borgholm sköter lokala elnätsföretag för ledningarna.

Mer om: Strömavbrott

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt