Musk vill bygga partikelaccelerator med Cern

2019-01-23 13:44  
Elon Musk vill se ett samarbete med Cern. Foto: TT

Bilar, rymdraketer och nu partikelacceleratorer? Elon Musk erbjuder sig att vara med i bygget av Cerns:s nya ”Future Circular Collider”. Och enligt entreprenören skulle det innebära kostnadsbesparingar på flera miljarder euro.

Europeiska organisationen för kärnforskning, Cern, är världens största partikelfysiklaboratorium – och partikelacceleratorn Large Hadron Collider är ett otroligt viktigt verktyg. Men man är på väg att växa ur LHC, och i mitten av januari presenterades planer på att bygga en ny större accelerator.

En som inte var sen att hoppa på tåget var Elon Musk. Entreprenören som revolutionerat både bil- och rymdindustrin tillfrågades om att hjälpa till i bygget. Enligt brittiska Independent tog Fabiola Gianotti, generaldirektör för Cern, kontakt med Musk i somras för att förhöra sig om huruvida tunnelbolaget The Boring Company kunde vara aktuellt.

Läs mer: Kinas partikelaccelerator slår Cern med hästlängder

Detta har dock hittills flugit under radarn, men i samband med att man presenterade koncept på den större partikelacceleratorn ”Future Circular Collider”, avslöjade Musk att han hade närmats i frågan. På Twitter skriver han: ” Direktören för Cern frågade mig om Boring Co kunde bygga den nya LHC-tunneln (Sic!) när vi var på Royal Society. Skulle troligtvis spara flera miljarder euro”.

Projektet har en uppskattad kostnad på 24 miljarder euro där enbart tunneln står för fem av dessa miljarder. Att skära ner på kostnaderna och inte minst tiden som det skulle ta att gräva är oerhört attraktivt.

The Boring Company har hittills borrat en testtunnel i Kalifornien, och i Illinois för man diskussioner med staden Chicago om att få gräva tunneln mellan centrum och flygplatsen O’hare. Men hittills har man inte ett permanent kommersiellt projekt att visa upp.

Läs mer: Sydneypolitiker vill att Elon Musk bygger jättetunnel

Dock ska det nog sägas att det här än så länge inte är ett problem för Cern. Om det är så att man beslutar att bygga FCC, kommer det dröja innan första spadtaget tas. Först 2040 är projektet tänkt att vara klart.

”VI kommer inte börja gräva en tunnel ännu på ett tag”, säger en talesperson till Independent.

Felix Björklund

Mer om: Elon Musk Cern

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt