Morphic säjer Scanwind till General Electric

2009-08-13 11:07  

Svensk vindkraftshistoria hamnar nu i amerikanska händer. GE Energy tar över norska Scanwind som bygger stora direktdrivna vindkraftverk, efterföljare till historiska Matilda på Gotland.

Den amerikanska vindkraftsjätten GE Energy går in tungt på den nordiska vindkraftsmarknaden.

I våras blev GE huvudleverantör till vindkraftsbolaget Arise Windpower, som har stora planer på vindparker i södra Sverige. Arise köper en helt ny GE-turbin på 2,3 MW som sägs vara specialutvecklad för nordiska förhållanden.

Nu går GE också in som tillverkare i Norden genom attta över Karlskogaföretaget Morphics norska dotterbolag Scanwindoch bli en utmanare till danska Vestas på Vestas hemmaplan.

Scanwind byggerstora, direktdrivna turbiner för extrema vindlägen. Enligt egen utsago är Scanwinds turber världens lättaste multimegawattsmaskiner – lika lätta som växellådsturbiner men utan växellådornas svagheter.

I dag står det 15 stora vindkraftverk på norska Hundhamerfjell alldeles vid havet i Nord Tröndelag. Två turbiner är på 3 MW och 13 stycken är på 3,5 MW.

Nästa steg är att ta fram ännu större turbiner för vindkraftsparker ute till havs och det är här som GE Winds intresse kommer in.

Utefter den norska kusten ska det byggas nya vindkraftsparker och i Storbritannien ska en ny stor koncessionsrunda snart inledas för ytterligare havsbaserade vindkraftsparker.

GE förhandlat sedan förra hösten
Scanwinds växellådslösa, direktdrivna turbiner med permanentmagneter väckte GE:s intresse redan i höstas när skuldtyngda Morphic flaggade för att man ville ha in en kapitalstark partner i sin vindkraftsverksamhet.

Nu gör GE ett klipp när man köper Scanwind för 130 miljoner kronor, varav 80 procent går till Morphic och 20 procent till norska NTE.

Morphic betalade väsentligt mer när man köpt Scanwind förra sommaren - 189 miljoner norska kronor, som då motsvarade nästan 250 miljoner kronor.

Arvet från Matilda
Scanwinds direktdrivna turbinkonstruktion kan härledas tillbaka till det tvåbladiga vindkraftverket Matilda, som gjort tjänst på Näsudden på Gotland i femton år innan hon revs förra året.

Matilda konstruerades och byggdes på det värmländska industribolaget KaMeWa:s fabrik i Kristinehamn på uppdrag av Vattenfall som bedrev en försöksverksamhet med vindkraft på Näsudden på Gotland.

Men det blev inget mer vindkraftverk för KaMeWa än Matilda.

KaMeWa såldes till den norska industrijätten Kvaerner och kunskaperna om direktdrivna turbinerna hamnade i Norge.

Utvecklingen av de robusta vindturbinerna fortsatte inom Kvaerner och så småningom bildades företaget Scanwind, som i dag har 45 anställda.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt