Morphic fick stororder<br></br>från Vindpark Vänern

2007-02-21 14:11  
Gässlingegrund (montage).

Det börsnoterade industribolaget Morphic Technologies ska bygga fem stora vindkraftverk på Gässlingegrund i norra Vänern. Hela projektet Vindpark Vänern omfattar planer på 10 kraftverk om 3 MW vardera.

Gässlingegrund ligger i Vänern utanför Karlstad och Hammarö och sju av de tio planerade vindkraftverken kommer att hamna inom Karlstad kommungräns och tre på Hammarös området.

Sju företag delar på koncessionen - Karlstads Energi AB, Karlstads Bostads AB, Gåsungarna AB, Hammarö Energi AB, AB Hammaröbostäder, Kyrkvinden Ekonomisk förening och Vindkraft Gässlingen Ekonomisk förening.

Prioriterat område
I dag finns det bara två vindkraftverk i Värmland. Det ena är Lucia vid Boholmen på Hammarös västsida som ägs av Kooperativet Hammarövind. Det andra är privatägt och finns på Önaholms gård mellan Säffle och Åmål.

Gässlingegrundet, som ligger 7 km söder om Skoghalls Bruk och 4,5 km från fastlandet på Hammarö, är ett av de 49 områden som Energimyndigheten hösten 2004 utsåg som lämpliga platser för att bygga vindkraftsparker på i Sverige.

Köper licensen från Finland
Morphic Technology är ett svenskt industriföretag som fokuserar på energisystem baserade på förnyelsebar elproduktion. Morphics aktie noterades nyligen på Stockholmsbörsens lista First North.

Det är Morphics dotterbolag Dynawind som fått ordern på de fem kraftverken i Vänern. Dynawind har också lagt offert på resterande fem kraftverk.

Dynawind har två storlekar på vindkraftverk som man bygger på licens från finska Winwind - 1 MW-verk och 3 MW-verk, båda med trebladiga snurror.

Morphic bygger ny tornfabrik
Dynawind har hittills sålt 11 vindkraftverk till kunder i Sverige för totalt 364 miljoner kronor. Ordern från Vindpark Vänern, som enbart gäller den stora modellen, är på 229 miljoner kronor.

Morphic som har verksamhet i Karlskoga, Filipstad och Göteborg ska bygga en ny fabrik i Gustavsviks industriområde i Kristinehamn för tillverkning torn till vindkraftverk. Därmed ökar Morpics produktionskapacitet från dagen drygt 10 torn per år till runt 100 torn per år, skriver Morphic i ett pressmeddelande på onsdagen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt