Mobilskalen kan vara giftfällor

2016-03-03 15:06  
Foto: TT

Populära mobilskal kan innehålla förbjudna och farliga kemikalier. Icakuriren har testat tolv skal och i två av dem uppmättes såpass höga gifthalter att skalen nu kommer att förbjudas.

Produkterna säljs bland annat på butikskedjan Glitter, som har över 200 butiker i Norden, och i mobiltillbehörsbutiken Mobello. De två skal som förbjuds innehåller olagligt höga halter av ämnet kortkedjiga klorparaffiner.

– Ämnet är skadligt för vattenlevande organismer och misstänkts även vara cancerframkallande för människor, säger Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen, till TT.

Enligt henne är det ingen fara att använda sig av ett av de förbjudna skalen. Men när det ska bytas ut rekommenderar hon att konsumenten frågar om skalet innehåller något av de ämnen som finns med på Kandidatförteckningen.

– Som konsument har man rätt att veta om det finns särskilt farliga ämnen i produkten, säger hon.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL