Misstänkta solcellstjuvar körde fast

2014-11-14 09:49  
Sveriges första solcellspark med effekten 1 MW invigdes tidigare i år i Västerås. Inom kort skulle Arvikas anläggning i samma storleksklass ha invigts. Men parken drabbades av inbrott. Foto: Holger Ellgard /Wikimedia

Den nya solcellsparken utanför Arvika förlorade 137 solceller i ett inbrott i oktober. I förra veckan tog polisen två misstänkta män vid en lastbil som kört fast i området.

I slutet av oktober stals 137 solcellspaneler ur solkraftsparken som byggs utanför Arvika. I förra veckan fick anläggningen oönskat besök igen, rapporterar Nya Wermlandstidningen.

Det var anställda på solcellsparken som upptäckte att en lastbil kört fast i den sanka marken på området. De blockerade lastbilen med en container så att den inte skulle kunna bogseras bort. och ringde polisen. Men innan polisen hann fram blev personerna i lastbilen upplockade i en bil som kom körandes. Endast lastbilen stod kvar, nersjunken i sotsandsbädden.

Några dagar senare dök två okända män upp och försökte få loss lastbilen. Den här gången fick polisen fast dem och tog in dem för förhör. Därefter släpptes männen, men misstanken om förberedelse till stöld kvarstår. Polisen utreder om männen kan bindas vid den tidigare stölden. De 137 solceller som då stals vägde tillsammans mer än två ton och var värda över 300 000 kronor.

Bygget av solcellsparken startade i augusti i Mosseberg utanför Arvika av det kommunägda energibolaget Arvika Kraft. Den sammanlagda installerade effekt ska bli 1040 kW, när alla paneler är på plats. Det gör anläggningen ungefär lika stor som solcellsparken i Västerås, som invigdes i februari och blev först med att spränga 1 MW-gränsen i Sverige.

Arvikaparkens beräknade produktion beräknas uppgå till 927 000 kilowattimmar per år, enligt kommunen.

Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt