Missljud avslöjar fel innan rotorbladet lossnar

2009-11-17 23:00  

Rotorblad som lossnar och ramlar i backen är vindkraftsindustrins skräck. På Gotland prövas nu ett system som kan avslöja sprickor och lösa skruvar innan de leder till ett haveri.

Ett av Sveriges första vindkraftverk med automatisk övervakning av rotorbladen står på Näsudden på Gotland.

Inuti varje vinge sitter en sensor som lyssnar på vibrationerna från de 50 meter långa bladen när de snurrar runt i vinden.

Varje blad har sitt speciella frekvensmönster, eller ”ljudavtryck”. Systemet fungerar ungefär som när man slår en kniv mot ett vinglas; om det uppstår en spricka eller någon annan förändring i materialet ändras tonen.

- Den här tekniken kan förhindra att rotorblad plötsligt slits loss från turbinerna, säger John Reimers, marknadschef på tyska Igus, som utvecklat varningssystemet.

Testas av Vattenfall på Gotland
Sedan ett halvt år tillbaka testas Igus automatiska övervakning på Näsudden, där indisk-tyska Kenersys och Vattenfall rest en prototyp av ett vindkraftverk på 2,5 MW med en rotordiameter på 100 meter.

De första fyra månaderna använde Kenersys och Vattenfall för att samla ljudavtryck från verket under olika vind- och väderförhållanden. Nu jämför teknikerna de avtrycken med vibrationerna och skakningarna från den dagliga driften.

- Nästa steg blir att se hur bladen påverkas av snö och isbildning. säger Andreas Reuter, chef för Kenersys verksamhet i Europa.

Känner till och med av rimfrost
Enligt John Reimers kan Igus kontrollsystem upptäcka en viktförändring på 2,5 kilo på ett rotorblad som väger 10 ton. Det innebär i så fall att systemet kan känna om det lägger sig rimfrost på bladen.

En liten förändring i ett rotorblad ger ett gult varningsljus. Rör det sig om en större skada lyser kontrollamporna röda, systemet skickar ut varningar via SMS och mejl och vindkraftverket kan stängas automatiskt.

Men om ett stag till en vingbalk lossnar kan det leda till ett mycket snabbare förlopp – hur kan man skydda sig mot det?

- Våra sensorer lyssnar på bladen en gång i minuten. Det gör att de kan upptäcka även sådana plötsliga skador och stoppa vindkraftverket direkt, säger John Reimers.

Vindkraftens svarta söndag

En olycka kommer sällan ensam. Söndagen den 1 november ramlade rotorblad ner från tre olika vindkraftverk i Danmark, Norge och Sverige.

• Ett rotorblad slits loss från ett mindre vindkraftverk av typen Vestas V27 på Smedjeholmen utanför Falkenberg. Bladet landar nära en vandringsled, men ingen människa skadas. Läs Ny Tekniks artikel om olyckan här.

• Huvudaxeln på ett Wincon-verk strax utanför Esbjerg i Danmark knäcks och hela rotorpaketet faller i backen.Läs Ny Tekniks artikel här.

• Ett av de stora Scanwindverken på Hundhammerfjell i mellersta Norge havererar under den blåsiga söndagsnatten. Läs Ny Tekniks artikel här.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt