Miss anmäld till åklagare

2011-02-22 23:00  
Säkerhetsproblemen på Westinghouse forstätter. Ny Teknik avslöjade, bland annat, före tt år sedan att cirka 100 anställda hade kroniska ståldoser som var högre än väntat inom bolaget. Foto: Jörgen Appelgren

Säkerhetsproblemen fortsätter på Westinghouse. 23 nya incidenter rapporterades år 2010. I ett fall har kärnbränsletillverkaren nu åtalsanmälts. Samtidigt slogs nytt produktionsrekord.

Vid ett tillfälle läcker 50 kilo radioaktivt urandioxidpulver ut i en verkstad när ett slitet siktglas (genomskinligt plaströr) brister. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, konstaterar efteråt att flera hundra kilo uran kunnat spridas i lokalen. Ett par anställda får högre interna stråldoser än normalt i arbetet. 

Den ovan nämnda är en av de 23 incidenter som påverkat eller riskerat att påverka säkerhet eller strålskydd för anställda vid kärnbränslefabrik Västerås samt närboende — via utsläpp — under 2010. 

I ett av fallen har Westinghouse nyligen anmälts till åklagare.

Det gäller ett fall där man i oktober 2009 skickade en cylinder till Urenco i Tyskland. Den skulle ha varit tvättad men innehöll 1, 5 kilo giftig uranhexafluorid och när en Urenco-anställd öppnade den i januari 2010 andades han in urangas och fick föras till sjukhus.

SSM konstaterar i sin utredning att rena och smutsiga behållare blandats ihop vid en omorganisation. Man misstänker att bolaget har brutit mot både kärntekniklagen och lagen om transport av farligt gods.

År 2009 anmälde bolaget 30 säkerhetsincidenter. Företaget upptäckte då dessutom att personalens doser av strålning i kroppen (de interna kroniska doserna) låg betydligt högre än vad man tidigare, under många år, beräknat och rapporterat till SSM.

- Under 2010 har företaget jobbat på bra och byggt in utrustning och de interna stråldoserna har minskat. Men bolaget står fortfarande under särskild tillsyn avseende detta av oss och jag vet inte när den kan upphöra, säger Eric Häggblom, inspektör på SSM.

– Annat är det värre med. Under 2010 har flera allvarliga händelser inträffat som föranlett speciella insatser, fortsätter han. Två av dessa händelser klassas som 1:or på Ines-skalan, med vars hjälp strålolyckor bedöms. 

Det är det högsta antal Ines-händelser bland alla svenska kärntekniska anläggningar. Bara en händelse på de övriga, inklusive kärnkraftsverken, är klassad som Ines 1, under 2010. Det gällde en händelse på Oskarshamn 1.

Westinghouse slog samtidigt i fjol nytt produktionsrekord. Tillverkningen av bränslestavar till svensk och utländsk kärnkraftsindustri ökade från 400 ton per år till 500 ton, en höjning med 25 procent.

Incidenter på kärnkraftsverken 2010 (pdf)

Läs SSM:s kritiska rapport om Westinghouse bevakningsskydd (pdf) 

Mer om: Karriär Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt