Minusgraderna trissar upp elpriset

2016-01-08 06:37  
Foto: Alamy

Det nya året har fört med sig minusgrader i hela landet, något som genast får priset på el att sticka iväg.

(Artikeln har uppdaterats)

Kylan har en direkt effekt på elpriset. Bara under årets första vecka har priset på el blivit betydligt mycket dyrare.

– Om man ser hur spotpriset har sett ut i år så började vi runt 15 öre per kilowattimme. Dagens elpris är 46 öre per kilowattimme, men morgondagen hamnar däremot på 28 öre, säger Faraz Azima, vd för elprisjämförelsesajten Elskling.se, på torsdagen.

Eftersom det kalla vädret ser ut att hålla i sig ett tag framöver väntas medelpriset för el i januari bli 28,5 öre per kilowattimme, enligt Azima. Det är en ökning på cirka 60 procent jämfört med priset under december 2015.

– Det är inte jätteextremt för januari, som ändå är en vintermånad. Men det blev mycket högre än man trodde.

Det är framför allt kunder som har ett rörligt avtal, utan fast pris, som kommer att märka av prisökningen på sin januarifaktura. Men ett högt elpris just nu behöver inte betyda ett högt pris längre fram.

– Generellt är det ett ganska oförändrat läge, men köldknäppen gör att priset sticker iväg den närmaste tiden, säger Azima.

Så här i vintertider är det framför allt kylan som får elpriset att skjuta i höjden, men även tillgången på vatten och kärnkraft spelar roll. Häromdagen varnade den statliga kraftkoncernen Vattenfall för att bolaget kan bli tvungna att stänga ytterligare reaktorer tidigare än planerat.

– Kärnkraften är ju vår baskraft. Vi har två stora produktionsapparater: kärnkraft och vattenkraft. Vattenkraften är beroende av vatten och just nu har vi gott om vatten i magasinen. Men är det torrt så är vi mer beroende av kärnkraften och stänger man ner reaktorer så ökar ju risken för elpristoppar, säger Faraz Azima.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt