Minskade utsläpp av växthusgaser

2015-05-15 14:53  
Det låga oljepriset sänker motivationen för åkeriföretagen att investera i nya miljöfordon, enligt debattörerna. Foto: TT

Utsläppen av växthusgaser i Sverige minskade preliminärt med tre procent i fjol.

Fordon och drivmedel fortsätter att bli renare – men en stor del av minskningen är mer kortsiktigt väderberoende.

Ordinarie siffror väntas först i höst, men de preliminära visar att utsläppen i fjol låg på 53,9 miljoner ton så kallade koldioxidekvivalenter – cirka tre procent mindre än 2013, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Energiindustrin, dominerad av produktion av el- och fjärrvärme, står för ungefär en femtedel av landets totala utsläpp. Där noterades en minskning med hela tio procent i fjol. Men den sektorns utsläpp påverkas mycket av vädret och 2014 var var ett ovanligt varmt år.

Utsläpp från uppvärmning av bostäder, lokaler samt från förbränning inom jordbruk, skogsbruk och fiske minskade med fem procent – men även dessa sektorer är väderberoende.

Industrin står för en fjärdedel av alla utsläpp, och där varken minskade eller ökade utsläppen 2013–2014.

En tredjedel av alla utsläpp kommer från inrikes vägtrafik och i den sektorn minskade utsläppen med en procent i fjol. Där ligger mer konstanta förklaringar bakom: mer energieffektiva fordon, renare bränslen och högre andel miljöbilar i fordonsflottan.

 

Få de senaste miljönyheterna direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Växthusgaser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt