Minesto bygger större undervattensdrake

2012-11-19 11:05  

Det svenska teknikföretaget Minesto har nu fått grönt ljus att testa sin tidvattensteknik Deep Green i större skala i vattnet utanför Nordirland. Det blir en undervattensdrake med 3 meter mellan vingspetsarna och en generator på 3 kilowatt.

I fredags blev det klart att brittiska Crown Estate gett Minesto tillstånd att gå vidare med sin teknik att ta energi ur tidvatten i havsviken Strangford Lough på Nordirland.

Minesto har som enda svenska företag inom tidvattenteknik vunnit den brittiska energimyndighetens gunst och har testat en mindre skalmodell av Deep Green i samma vatten för ett år sedan.

Nu blir det en tvåårig havstest med en större modell med vingar på 3 meter och en generator som ger 3 kilowatt när tidvattnet har en hastighet på blygsamma en meter per sekund.

Läs pressmeddelandet från Crown Estate här.

Deep Green ser ut som en flygande drake och rör sig som en sådan – men under vatten.

Under vingen hänger en turbin och generator. Deep Green sitter fast i havsbotten med en wire och rör sig svepande från sida till sida när tidvattnet pressar sig mot vingen.

De svepande rörelserna ger turbo åt tidvattnet.

- Vi ökar hastigheten tio gånger. Det gör att Deep Green genererar elektricitet även i långsamt strömmande vatten, säger Anders Jansson, vd för Minesto sedan starten 2007.

I Strangford Lough får Minesto hyra ett område på 1,4 hektar. Det ger Deep Green, som sitter förankrad på 28 meters djup i ett 40-tons betongblock, utrymme att svepa 120 meter åt alla håll.

Deep Green är en patenterad teknik, ursprungligen utvecklad inom Saabkoncernen och sedan 2007 vidareutvecklad inom Minesto, som sedan starten är knutet till Chalmers.

Aktieägarna – Midroc New Technology, BGA Invest, Saab Group och Chalmers - har hittills pumpat in cirka 70 miljoner kronor i företaget.

Dessutom har Minesto fått motsvarande 20 miljoner kronor i stöd från den brittiska energimyndigheten och 5 miljoner kronor från den svenska energimyndigheten.

När Minesto bildades 2007 var det bara Anders Jansson som var fast anställd. Sedan dröjde det nästan två år innan det började bli verksamhet av det hela.

- För ett år sedan, i samband med de första havstesterna i Nordirland, var vi nio anställda. Nu är vi tjugo och håller på att anställa sex till, säger Anders Jansson.

Minestos ingenjörer ritar, konstruerar och simulerar men Minesto ska inte ha egen tillverkling utan förlita sig på sina sex större leverantörer och teknikpartners.

Leverantör av själva vingen är det välkända Västerviksföretaget Marström Composite. Däremot är leverantören av generatorn och turbinen hemlig.

Deep Green

Deep Green är tänkt att tillverkas i fyra olika storlekar - DG 8, DG 10, DG 12 och DG 14 - där siffran står för vingspannet. Den minsta är 8 meter mellan vingspetsarna, den största 14 meter.

DG 14 är tänkt för ett vattendjup på 90-120 meter. Längden på wiren är 110-140 meter och den svepta ytan blir ungefär 2 700 kvadratmeter.

Totalvikten är 11 ton, varav nacellen väger 6,35 ton. Nacellen är den 5,25 meter långa turbin- och generatorkonstruktionen som hänger under vingen.

Vid en tidvattenhastighet på 1,7 meter per sekund får generatorn en effekt på 850 kilowatt genom att Deep Green rör sig på ett sådant sätt att vattnet som pressas genom turbinen får en tio gånger högre hastighet än den naturliga tidvattenhastigheten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt