Mindre stolpar ska få fart på nätbygget

2015-04-20 10:35  

Utbyggnaden av det tyska kraftnätet går trögt. Lokala opinioner protesterar mot fula kraftledningsgator. En operatör ska nu testa mindre kraftledningsstolpar.

En av förutsättningarna i den tyska energiomställningen Energiewende är att el från vindenergianläggningarna i norra delen av landet kan distribueras till befolkningstäta regioner i södra Tyskland.

Men när kraftledningsgatorna ska dras fram uppstår ofta lokala opinioner som protesterar mot de höga fackverksmasterna och de breda kraftledningsgatorna som blir följden av utbyggnaden. Utbyggnaden av kraftledningsnätet har därför gått långsammare än planerat.

Eldistributören 50Hertz planerar nu att använda sig av mindre master som inte kräver lika breda kraftledningsgator som de traditionella fackverksmasterna.

I stället för höjder på 50 till 60 meter ska de nya kompakta masterna nöja sig med höjder på 32 till 36 meter. Kraftledningsgatorna ska därmed kunna minskas från bredden 72 meter till max 60 meter.

Förhoppningen är att dessa kompakta stolpar ska vinna acceptens hos allmänheten där kraftledningarna dras fram.

För att minska nedhänget av linorna kommer de att spännas hårdare. Stolparna kan då behöva placeras på kortare avstånd från varandra.

Efter inledande tester beräknas en två kilometer lång pilotledning kunna byggas för att tas i drift 2017.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt