Mindre mackar slipper förnybart

2014-02-20 11:23  

Regeringen lättar nu på kravet för bensinmackar att också behöva sälja förnybara bränslen.

Bensinstationer som säljer minst 1000 kubikmeter bensin och diesel om året har sedan några år varit tvungna att kunna leverera även förnybara drivmedel.

Kraftig kritik har riktats mot kravet och branschen har gett bestämmelsen skulden för mackdöden i glesbygdsområden. Men många mackar har också haft dispens från kravet.

Nu ändras reglerna så att endast mackar med en försäljning på minst 1500 kubikmeter konventionella bränslen även måste tillhandahålla förnybart.

Beslutet innebär enligt ett pressmeddelande från Miljödepartementet att 1355 av 2800 tankställen undantas från kravet att tillhandahålla förnybara bränslen.

Men enligt departementet innebär ändringen inte att tillgängligheten för förnybara bränslen minskar i någon större grad eftersom många säljställen redan haft dispens från försäljningskraven.

Det blir fortfarande möjligt att söka dispens, och dispens blir inte längre tidsbegränsat till ett år utan får ges för en tid som verkar rimlig för den enskilda sökande.

De nya bestämmelserna träder i kraft 1 augusti 2014.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt