Milt väder sänker elpriset

2016-11-22 07:28  
Foto: Alamy

Elpriset har gått ner med nästan en tredjedel på en dryg vecka. Ett varmare och blötare väder har kastat om förutsättningarna.

– Analyserna pekade för bara någon vecka sedan på att det såg ganska dåligt ut för konsumenterna. Utsikterna är mycket bättre nu, säger Faraz Azima, vd för elsajten elskling.

Förklaringen är det kraftiga väderomslaget. När delar av landet för en och en halv vecka sedan drabbades av häftiga snöfall och kyla steg elpriserna till över 54 öre per kilowattimme. När den här veckan inleddes nådde temperaturen nästan tvåsiffrigt på flera ställen.

De senaste dagarna har spotpriset på el legat på 34–38 öre på elbörsen Nordpool.

Läs mer:

Läs mer: Spänt elprisläge inför vintern

På Nasdaq, där man handlar med terminskontrakt på el, sjönk priserna på måndagen med cirka fem procent för el som ska levereras under första kvartalet nästa år.

– Det är vått och milt. Prognosen för den närmaste tiden visar på nästan dubbelt så mycket nederbörd än normalt. Och det milda vädret ser ut att ligga över hela Europa, säger Faraz Azima.

Läs mer:

Läs mer: Dyrare och smutsigare el väntas

Även franska och tyska priser har gått ner, vilket gör eventuell import billigare. Priset på kontinenten styrs i hög grad av kolpriserna, som sjunkit den senaste veckan efter nyheten om att Kina kommer att producera mer inhemsk kol framöver.

Men det är inte säkert att prisnedgången håller i sig. Det finns prognoser som pekar på kallare väder om några veckor.

– Vi har fortfarande brist på vatten. Då tenderar priserna att bli högre om det blir kallt.

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt