Miljövänligt flamskyddsmedel får guldmedalj

2015-04-24 13:13  
Jan Blomqvist (i mitten), delägare i Deflamo, tog emot Nordbyggs guldmedalj 2015 av Peter Söderberg (till vänster), projektchef för Nordbygg, och Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst, under konferensen Ecoforum. Foto: Jens Reiterer

Ett miljövänligt flamskyddsmedel har utsetts till årets hetaste produktnyhet inom byggbranschen.

Företaget Deflamo får Nordbyggs guldmedalj för sitt flamskyddsmedel Apyrum. Enligt företaget är medlet biologiskt nedbrytbart och består av livsmedelsklassade kemikalier.

Juryn tycker att flamskyddsmedlet har potential att kunna användas brett i byggsektorn samtidigt som det är ett bra exempel på hur kemin kan bidra till att nå målet om en giftfri miljö.

Priset delades ut under onsdagen på konferensen Ecoforum på Stockholmsmässan i Älvsjön. Bakom guldmedaljen för årets hetaste produktnyhet står mässan Nordbygg, tidningen Byggindustrin och informationsföretaget Svensk Byggtjänst.

De tio hetaste materialnyheterna har valts ut och allmänheten har via hemsidor haft möjlighet att påverka utslaget. Den slutliga makten har dock juryn haft.

- Det blev en mycket jämn toppstrid. Men vi blev eniga om att välja Deflamo, som också hade ett starkt stöd från ”folkets röst”. Deflamos produkt Apyrum har innovativ höjd och kan skapa stor nytta och bidra till ökad hållbarhet i byggandet, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst, i ett pressmeddelande.

Hittills har Deflamo säkrat patent i Europa och några andra länder.

- Vi har under några år verkat med mycket lite marknadsföring men mött ett mycket stort intresse från tillverkare inom bland annat PVC-plast, textilier, trä och isoleringsmaterial, säger Jan Blomqvist, delägare i Deflamo.

Enligt företaget består Apyrum mest av karboxylater, det vill säga salter av karboxylsyror. Men exakt vilka karboxylater som ingår avslöjas inte.

- Det handlar om ett tiotal olika syror och cirka fem olika baser, som vi blandar olika för olika typer av plast, säger Magnus Jörsmo, vd på Deflamo.

Hittills har företaget mest haft kunder inom plastindustrin. Men flamskyddsmedlet kan också användas på andra typer av material, till exempel gummi, textil och trä. De olika ingredienserna blandas på olika sätt beroende på vilket material som ska skyddas.

Än så länge har flamskyddsmedlet producerats genom så kallad legotillverkning, det vill säga att Deflamo låter någon annat företag tillverka medlet. Men under året planerar Deflamo att öppna en egen produktionsanläggning i Malmö.

Tidigare mottagare av Nordbyggs guldmedalj är bland andra Organo Wood för sin miljövänliga träskyddsmetod3M för sin tätningstejp  och Smidesproffsen i Umeå för sin mobila betongstation.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt