"Miljövänlig gas" hotar vårt klimat

2009-03-17 23:00  

Ett nytt "miljövänligt" medel mot skadeinsekter döms nu ut som en växthusgas. Gasen godkändes nyligen inom EU efter att ha utretts av svenska Kemikalieinspektionen.

Det nya ämnet sulfurylfluorid, SF, används för att utrota skadeinsekter i livsmedel och ersätter en annan kemikalie, metylbromid, som visat sig bryta ner ozonlagret.

Men nu visar amerikansk forskning att SF är en långlivad växthusgas. Om användningen ökar som förväntat, fem procent om året, får den en påtaglig effekt på klimatet, skriver klimatforskaren Ronald Prinn vid MIT i Geophysical Review.

I Sverige används cirka fem ton SF, huvudsakligen för att gasa containrar som går på export från Göteborgs hamn.

Gasen tillverkas av det amerikans-ka kemiföretaget Dow Agrosciences under produktnamnet "Vikane". I produktbladen anges att den är klimatvänlig och snabbt bryts ner till ofarliga ämnen.

SF har nyligen godkänts som biocid av EU, efter kontroll av den svenska Kemikalieinspektionen.

- Eftersom vi såg att gasen kunde bidra till växthuseffekten lyckades vi få med ett krav på monitorering, säger Lennart Romert, som deltog i utredningen.

Dow ska vart femte år göra mätningar i atmosfären, men redan nu visar klimatforskarna vid MIT att gasen bidrar till växthuseffekten. Dels på grund av att livslängden är 36 år, åtta gånger längre än de 4,5 år som först uppgavs, dels för att dess uppvärmningseffekt är 4 800 gånger större än koldioxid, per viktenhet.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt