Miljöpåsen sabbar plaståtervinning

2009-03-31 23:00  
Plasten löses upp i små flarn.

En ny typ av miljövänlig plastpåse sprider rädsla bland återvinningsföretagen. Den nya påsen bryts ner i kontakt med syre. Den egenskapen kolliderar med nya krav på att plastpåsar ska återvinnas.

Sedan i höstas finns nya regler som säger att man också kan slänga mjuka plastpåsar i återvinningen. Påsarna ska kunna tas om hand och bli till nya plastpåsar. Men en ny typ av miljövänlig plastpåse, som nyligen kommit ut på den svenska marknaden, ställer till problem för återvinningsindustrin.

Påsens främsta egenskap är att den bryter ner sig själv i kontakt med syre. Kommer sådana påsar in i större mängder i återvinningsprocessen betyder det att den återvunna plasten blir skör.


-?Problemet är de bionedbrytningsbara molekylerna i plasten, tillverkarna är livrädda att få in dem tillsammans med vanlig plast, säger Peter Ingvarsson, informationschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för insamlingen av mjukplast i kommunerna.

Den nya nedbrytbara plastpåsen kan inte separeras från den vanliga plastpåsen.

-?Den kan inte sorteras bort med de metoder som används i?dag, säger Lena Lundberg, som bevakar frågan på Plast- och Kemiföretagen.

Ett företag som tagit oron på allvar är Trioplast, en av Europas största tillverkare av produkter av mjukplast. Trioplast har gjort tester där plaster med tillsatserna blandats med vanlig polyeten vid återvinning av mjukplast.

-?Handlar det om större mängder plast som varit utsatt för syre, blir det ett jätteproblem, säger Anders Spetz, vd på Trioplast.

Exakt hur stora mängder det handlar om kan han inte avslöja.

-?Vi har försökt att blanda in plaster som bryts ner av syre och givit upp. Då kan vi bara rädda återvinningen genom att sätta till stora mängder antioxidanter. Det kommer också att belasta miljön och ge utslag i livscykelanalyser, säger han.Påsen gör succé utomlands

Den nya nedbrytbara påsen har haft stora framgångar i?bland annat USA, Australien och Sydamerika. I Sverige började påsen säljas 2008.

-?Marknaden har exploderat, men i Sverige är den liten ännu. Våra kunder hittills är två mindre handlare, men vi ligger i förhandlingar med 50 större företag, säger Xi Dam, försäljningschef på Switch Pac i Stockholm.

Företaget säljer påsar samt de tillsatser som krävs för att plast ska kunna brytas ner av syret i naturen.

Att den nya plasten skulle kunna ställa till problem vid plaståtervinning anser han inte.

-?Vår plast går bra att återvinna, oavsett iblandningsnivåer av additiv.Bärkasse i retur bäst för miljön

Plastkassar som görs av återanvänd plast är det bästa för miljön. Det konstaterar en ny finsk studie.
I Finland säljs ungefär 300 miljoner shoppingkassar varje år. Merparten av dem är av plast. Finlands miljöcentral, SYKE, har undersökt vilka som är bäst för miljön. Forskningsprojektet har utförts tillsammans med det tekniska universitetet Villmanstrand.

Resultatet av livscykelanalyserna visar att plastkassen som tillverkas av återanvänd plast är det bästa alternativet.

På andra plats hamnar papperspåsen, förutsett att den återvinns. Med lång användning hamnar tygkassen på tredje plats.

Plastpåsen tillverkad av nya råvaror hamnar näst sist. På jumboplats hamnar den bionedbrytbara plastkasse som finns i Finland. Den är tillverkad i Italien och görs av stärkelse och ny plast. Plastpåsar som bryts ner av syre omfattades inte av studien.

Så funkar oxy-bionedbrytbar plast

* Oxy-bionedbrytbar plast bryts ner och försvinner så länge det finns tillgång till syre.

* Plasten är tillverkad av samma syntetiska polymerer som vanlig plast. Skillnaden är att man blandar i ett metallsalt som skyndar på nedbrytningen.

* Plasten blir då spröd och löses upp i små flarn. Det här är en eftertraktad egenskap för till exempel jordbruksplastfilm.

* Hur snabbt nedbrytningen går beror på plastens tjocklek. Det handlar om allt från sex månader till fem år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt