Miljöministern lugnas om kopparkapslarna

2011-06-17 09:48  

UPPDATERAD Hur stor är risken att de kopparkapslar som ska omsluta det svenska kärnavfallet kommer att läcka? Det frågade miljöminister Andreas Carlgren sina egna experter. Och han fick ett lugnande besked.

”Om bara bentonitleran i slutförvaret bevaras och skyddar kopparkapslarna från vatten så kommer kapslarna, som består av en inre kärna av gjutjärn och ett yttre skal av koppar att hålla.”

Det är i korta drag det svar som miljöminister Andreas Carlgren fick av Kärnavfallsrådet, den vetenskaplig kommitté som ska ge råd till regeringen inför beslutet om slutförvaring av kärnavfall.

Den stundtals ganska hätska vetenskapliga debatten om risken för kopparkorrosion i slutförvare av det svenska kärnavfallet fick Andreas Carlgren att fråga sina egna vetenskapliga rådgivare vad deras slutsatser är.

Så här svarade ordföranden Torsten Carlsson och ledamoten Willis Forsling:

  1. Visst kan koppar korrodera i extremt rent syrefritt vatten vid exceptionellt låga koncentrationer av Cu(I) och mycket låga partialtryck av vätgas.
  2. Men vid högre halter av Cu(I) och partialtryck av vätgas är koppar termodynamiskt immun och kommer inte att korrodera i rent syrefritt vatten.
  3. Och i det svenska slutförvaret av använt kärnbränsle kommer det inte att finnas helt rent syrefritt vatten och därför påverkas inte kopparkapslarna av den korrosionsmekanisk som endast är teoretiskt möjlig i extremt rent vatten.

Den svenska metoden att slutförvara använt kärnbränsle KBS-3 bygger på tre barriärer som ska samverka med varandra.

1. Det svenska urberget på 500 meters djup.

2. Bentonitleran som har en exceptionell förmåga att absorbera vatten.

3. De fem meter höga och 25 ton tunga kapslarna av gjutjärn och koppar som ska omsluta stavarna av använt kärnbränsle.

- Bevaras inte bentonitleran som kopparkapslarnas beskyddare är det större risk att det händer saker, säger Willis Forsling, professor emeritus i oorganisk kemi vid Luleå tekniska universitet .

Debatten har därmed delvis flyttats över från koppar till lera.

Frågan är om miljöminstern blir lugnare av det.

Willis Forsling målar bilden av ett schackparti för att beskriva problemet.

- Kapseln är kungen i slutförvaret. Leran är drottningen som ska skydda kungen. Fienden är grundvattnet och skjuvning i berget. Kungen får inte bli matt, det vill säga läcka. Dår är spelet förlorat, säger Willis Forsling till Ny Teknik.

Vid ett seminarium på de svenska kärnkraftsbolagens gemensamma forskningsanläggning Äspölaboraratoriet i Oskarshamn i onsdags ställde han tuffa frågor till forskarna om leran.

- Jag är inte nöjd med alla svar, bland annat om mineralsammansättningen i leran i deponeringshålen och återfyllnadsmaterialet i deponeringstunneln. Och jag är särskilt allergisk mot svar som att "det finns ingenting som tyder på att...", säger Willis Forsling.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt