Miljökatastrof vid Nya Zeeland

2011-10-11 08:44  

Nya Zeeland drabbas av landets värsta maritima katastrof någonsin. Ett skepp under liberisk flagg läcker olja. Fåglar, sälar, valar och delfiner har redan dött.

Fraktfartyget Rena under Liberisk flagg gick på grund på Astrolabe Reef på onsdagen förra veckan. Sedan dess har det 236 meter långa fartyget läckt olja.

På söndagen inleddes ansträngningar att transportera bort de uppskattningsvis 1700 ton olja som finns ombord på det sargade skeppet. På måndagen hade tio ton pumpats upp.

Enligt Nya Zeelands miljömyndighet Maritime New Zeeland (MNZ) som ansvarar för landets vatten har 130-350 ton olja redan läckt ut från fartyget.

På tisdagen evakuerades skeppets personal efter en prognos om dåligt väder inkommit.

Nya Zeelands premiärminister John Key har startat två utredningar efter olyckan.

- Det här är ett väldigt stort fartyg som körde i 17 knop i lugna vatten och slog i ett extremt väldokumenterat rev mitt i natten, säger premiärministern till Television New Zeeland.

- Några allvarliga frågor måste besvaras som varför det här hände och vem som är ansvarig, säger premiärministern.

Sälar, valar, fåglar och delfiner som vistas i ett visst område har redan dött.

Skeppet Rena som seglar under liberisk flagg byggdes 1990 och transporterade 1 351 containers med varor. Förutom oljan som finns ombord oroar sig myndigheterna för att vissa containrar innehåller varor med det miljöfarliga ämnet ferrokisel.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt