Miljögifter stressar blåmusslor

2015-04-27 17:34  
Blåmussla Foto: TT

Allvarligt stressande – men inte farliga att äta. Det är miljögiftsläget för blåmusslorna längs Bohuskusten.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har kontrollerat hur blåmusslor – både vilda och odlade – på åtta stationer påverkats av olika miljögifter. Resultaten visar att samtliga musslor vid alla stationer utom en klassades som ”allvarligt stressade”.

– Det är självklart både oroväckande och en varningssignal. Tyvärr kan vi i dagsläget inte säga riktigt vad det är som gör att de påverkas, säger Cecilia Niklasson, miljöingenjör vid länsstyrelsen.

Höga halter av såväl flamskyddsmedel som bly och kvicksilver hittades i musslorna. I en odlingsstation utanför Stenungsund var kvicksilverhalten så hög att den översteg gränsvärdet för vad som är lämpligt att ge till små barn.

– En teori är att det kan vara gamla föroreningar från 1960- och 70-talen som samlats i bottensediment och nu läcker ut. Forskning pågår och vi hoppas kunna ha svar på vad som orsakar de höga halterna inom ett par år, säger Cecilia Niklasson.

Enligt länsstyrelsen ligger resultaten i huvudsak i nivå med tidigare undersökningar längs Bohuskusten. Livsmedelsverket som granskat resultaten bedömer dock att det inte är skadligt att äta musslorna under förutsättning att man äter varierad kost.

 

Få de senaste miljönyheterna direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Blåmusslor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt