Miljardorder på svenskt kärnbränsle

2017-03-01 16:03  

Westinghouse fortsätter att leverera kärnbränsle till Oskarshamn till 2030. Affären är värd nästan en miljard kronor.

– Affären är väldigt, väldigt viktig för oss. Vi har en långvarig relation till OKG och detta visar att de har stort förtroende för oss, kommenterar Westinghouse Electric Swedens vd Aziz Dag på telefon från Ukraina där han besöker kunder.

Westinghousefabriken finns i Västerås och företaget har försett svenska kärnreaktorer med bränsle i drygt 50 år. Det nya avtalet innebär att leveranserna kommer att fortsätta till 2030 – förutsatt att reaktor O3 förblir i drift. 2015 beslutade OKG:s huvudägare Eon att de båda övriga reaktorerna, O1 och O2, ska tas ur drift på grund av vikande lönsamhet.

Affären är värd knappt en miljard svenska kronor, berättar Aziz Dag och menar att den skickar en stark signal att företaget kan fortsätta att stärka positionerna på hemmamarknaden. Omkring 25–30 procent av bränslet säljs till Sverige, resten främst till Frankrike, Tyskland, Schweiz och Ukraina.

– Det pratas just nu mycket om den långsiktiga kompetensförsörjningen i Sverige vad gäller vår förmåga att upprätthålla en säker drift av våra reaktorer. Vi kan fortsätta att utveckla kompetensen med våra hemmakunder så att de svenska reaktorerna kan köras vidare till 2040–2045, beroende på hur marknaden ser ut, säger han.

Bränslet som kommer att levereras är fortsatt så kallat 10x10 Svea Optima3, där bränslestavarna sitter i kvadratiskt mönster med tio stavar på respektive sida. Samtidigt fortsätter utvecklingen av företagets nästa generation bränsle för kokarvattenreaktorer, kallat 11x11 Triton11 TM, där antalet stavar per sida alltså i stället är elva. Bränslet uppges ge bättre bränsleekonomi och tillförlitligare drift.

– När det är färdigutvecklat och licensierat blir det vår flaggskeppsprodukt. Vi hoppas kunna börja leverera det 2021 eller 2022, säger Aziz Dag.S

Det är kunden som tillhandahåller Westinghouse anrikat uran som omvandlas till urandioxid i fabriken, pressas till bränslekutsar och monteras ihop till först bränslestavar och sen hela bränsleelement.

O3-reaktorn i Oskarshamn är en av världens största kokarvattenreaktorer med en bruttoeffekt på 1450 MW.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt