Mikrovågstork gör pulver av gammal mat

2010-06-03 12:54  

Gamla matrester tar plats, luktar illa och drar till sig ohyra. En ny mikrovågsteknik ska lösa problemen.

Återvinningsföretaget Stena Metall utvecklar en ny typ av mikrovågstork för matrester. Målet är att hjälpa exempelvis restauranger och fartyg att omvandla skrymmande, illaluktande avfall till ett lönsamt pulver.

Så här går det till. Gammal mat skrapas kontinuerligt ner i en metallbehållare allt eftersom den kasseras. Där finfördelas den av knivar medan mikrovågor kokar bort vattnet. Efter några minuter kommer ett luktfritt pulver ut i andra änden.

I bästa fall ska processen minska avfallets vikt med 85 procent. Pulvret har kvar sina näringsämnen och kan kunna användas som gödsel, bränsle eller foder.

- En utmaning i projektet blir att hitta en lönsam avsättning för pulvret, säger Christer Forsgren, teknik- och miljöchef på Stena Metall.  

Projektet, som har fått sju miljoner i EU-bidrag via Vinnova, har flera deltagare från Sverige, Polen samt Storbritannien. En av dem är Skövdeföretaget Gisip som har lång erfarenhet av att torka med mikrovågor.

Om två till tre år skulle en produkt kunna finnas på marknaden. Stena uppskattar priset mellan 100 000 till 200 000 kronor.

Torkning med mikrovågor

Mikrovågor tränger längre in i materialet som ska torkas jämfört med konkurrerande torkmetoder. Det gör torkningen jämn och snabb. Sedan tidigare används mikrovågor för att torka exempelvis fuktskador i bostäder, livsmedel samt keramiska material. 

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Mikrovågsugn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt