Mikroplaster rensas ut ur skrubbet

2013-01-14 13:57  

Unilever tar bort mikroskopiska plastkulor ur alla sina peeling-produkter. Orsaken är att partiklar kan orsaka skada när de hamnar i havet.

Små plastkulor har länge använts som skrubbmedel i peelingprodukter som ska ge lenare hud. Men nu ska den internationella jätten Unilever sluta använda mikroplaster. Bakgrunden är forskarrapporter om att mikroskopiska plastpartiklar kan skada organismer i hav och andra vattendrag, vilket fått miljöorganisationer som North Sea Foundation att kampanja för att få bort mikropartiklarna ur hygienprodukter.

Även på Havs- och vattenmyndigheten välkomnar beskedet.

-Det är en väldigt glädjande nyhet. Mikroplaster är ett problem som uppmärksammas allt mer internationellt. De finns i alla hav och kan tas upp av både fiskar och andra djur, säger Johanna Eriksson på myndigheten i ett uttalande.

Partiklarna kan vara så små att de är osynliga för blotta ögat. Källorna är inte helt klarlagda – mikroplasterna kan sköljas ut med avlopps- och dagvatten, falla ner från rökgaser och komma från plastskräp i havet som bryts ner.

Ett problem är att miljögifter som DDT och PCB binder till små plastfragment, medan labbförsök har visat att musslor, småmaskar och djurplankton får i sig plastpartiklar. Ny Teknik har tidigare skrivit om de höga koncentrationer av plastpartiklar som upptäckts längs svenska kuster.

Senast år 2015 ska de små kulorna vara utrensade ur Unilevers produkter över hela världen.

Charlotta von Schultz

Mer om: Mikroplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt