Michael Karnerfors: - Jag är ingen sabotör

2009-11-02 13:21  

- Jag är inte ute efter att sabotera Peter Szakalos forskning om korroderande koppar i kärnavfallskapslarna. Tvärtom. Hans arbete måste följas upp.

Det säger it-konsulten Michael Karnerfors efter att ha blivit anklagad för att missbruka offentlighetsprincipen och för att vilja tysta KTH-forskaren Peter Szakalos när han begärde ut all e-post från Peter Szakalos fem år tillbaka.

- Jag är ingen kritiker till Peter Szakalos arbete och jag har inte försökt att tysta honom. Tvärtom. Min inställning är att alla vetenskapliga argument i kärnkraftsfrågan måste fram och värderas – oavsett slutsatser, säger Michael Karnerfors till Ny Teknik.

Han säger att han ville följa diskussion mellan Peter Szakalos och hans kontakter om hur slutsatserna om den korroderande kopparen i syrefria miljöer växt fram.

- Men nu fick jag bara papperskopior på e-post-loggen utan att det framgår vilket ämne som avhandlas och då är den loggen ganska värdelös, säger Michael Karnerfors.

Gigantiskt sorteringsjobb
Michael Karnerfors är initiativtagare till nätverket ”Nuclear power? Yes please!” och hans begäran att få ut Peter Szakalos e-post tolkades av många som en aktion för att hindra Peter Szakalos att förbereda sig för den konferens om kopparkorrosion i kärnavfallsförvaret som det statliga Kärnavfallsrådet ska hålla den 16 november.

Arbetet med att sortera upp fem års e-post i arbetsmaterial, privat mejl, offentlig handling och sekretessbelagd forskning tillsammans med jurister från KTH skulle ta lång tid.

- Jag såg en enorm arbetsbörda framför mig strax före den viktiga konferensen, säger Peter Szakalos till Ny Teknik.

"Ingen illvilja"
Men Michael Karnerfors säger att var i god tro.

- Jag hade ingen aning om att det skulle ställa till problem på KTH. I min värld är det en barnlek att göra en digital kopia på loggfiler, säger Michael Karnerfors.

Han säger att han blev helt ställd av den cirkus som följde och att han blev misstänkt att vilja sabotera Peter Szakalos medverkan vid kärnavfallskonferensen.

- Jag trodde inte att min begäran skulle störa någons arbete, så att påstå att jag missbrukat offentlighetsprincipen är inte sant. Så fort jag insåg konsekvenserna drog jag tillbaka min begäran, säger Michael Karnerfors.

"Välkommen att ta del av vår forskning"
Peter Szakalos bekräftar att Michael Karnerfors dragit tillbaka sin begäran om att få ut all offentlig e-post och att han fått en ursäkt för det besvär Michael Karnerfors orsakat honom.

- Jag har svarat Michael Karnerfors att han gärna får ta del av vår forskning om kopparkorrosionen. Vi ställer upp om han är intresserad, säger Peter Szakalos till Ny Teknik.

Satt fingret på systemets svaghet
På Ny Tekniks webbsajt har det skrivits mer än 200 kommentarer till artiklarna om Szakalos och Karnerfors förra veckan.

De flesta kommentarerna har handlat om e-post, offentlighetsprincipen och högskolornas rutiner att hantera den frågan.

- På ett sätt kan man väl säga att Michael Karnerfors gjort forskarna en tjänst när han satte fingret på en svag punkt i offentlighetssystemet. Den som vill sabotera eller spionera kan lätt göra det. Och man måste också tänka på hur företag som samarbetar med KTH-forskare ska kuna säkra sina företagshemligheter, säger Peter Szakalos.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt