Metanhydrat räddning ur energikris

2013-02-28 09:21  

Japan hoppas 2018 ha tagit fram teknik för att utvinna stora mängder metan som finns lagrat i form av is på havsbotten.

Runt Japan antas denna frysta metantillgång, kallad metanhydrat eller metanklarat, räcka som naturgaskälla för landet i minst hundra år.

Metanhydrat har hittills mest gjort sig bekant som ett problem vid oljeutvinning till havs i form av isbildning i rör och ventiler.

Men att metan bundet i fruset vatten också kan vara en jättelik energikälla är också bekant för forskarna. Problemet har hittills varit att hitta användbara metoder att utvinna gasen.

Japans nya premiärminister Shinzo Abe har börjat arbeta på en ny strategisk plan där exploateringen av havsbotten är en viktig del.

Förutom att hitta metoder att utvinna metanhydrat vill regeringen undersöka förekomsten av sällsynta jordartsmetaller på havsbotten.

Enligt planerna viktar man på att privata företag ska kunna börja exploatera metanhydrat någon gång mellan 2023 och 2029.

För att kunna genomföra exploateringen blir det viktigt för landet att upprätta försörjningsbaser på öar som ligger långt från centrala Japan. Där kan även de omstridda Senkaku-öarna i Östkinesiska sjön spela en avgörande roll.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt