Mer vindkraft i svenska hav: ”Finns potential där”

2019-12-17 13:02  
Havs- och vattenmyndigheten har för första gången på nationell nivå tagit fram planer för de svenska haven. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk havsbaserad vindkraft kan stå för en femtedel av landets elbehov. Det är en av slutsatserna i Havs- och vattenmyndighetens nya långsiktiga plan för Sveriges hav. ”Det finns stor potential där”, säger utredaren Joacim Johannesson till TT.

Redan på 1980-talet undersökte Sverige möjligheterna till nationell havsplanering. Men det är först nu en myndighet har tagit fram förslag på statliga riktlinjer för de svenska haven.

De tre planerna gäller Östersjön, Bottniska viken och Västerhavet.

Det är första gången man gör det så samlat, från Haparanda till Strömstad. Det är helheten vi vill titta på för att få ett bra underlag, säger Joacim Johannesson på Havs- och vattenmyndigheten.

Men även för att få en bild av nuläget och se vart vi vill komma i framtiden, fortsätter han.

"Jätteviktigt"

Johannesson menar att havet är en naturresurs som har potential att kunna användas mer i framtiden.

Havet är viktigt ur många aspekter. De svenska haven några av de mest trafikerande områdena i världen. Skulle man lägga sjöfarten på land skulle det bli väldigt trångt.

Läs mer: Ygeman: ”Klimatförnekarna och kärnkraftskramarna är en minoritet”

2040 är målet att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi. I det arbetet kan havsbaserad vindkraft vara ett avgörande verktyg och en utökad vindkraft är en av huvudpunkterna i planerna.

Det är en fråga som har varit viktig i planeringsprocessen och det märks tydligt att det har kommit många synpunkter där, säger han.

I dag är hela Sveriges elförbrukning under ett år runt 145 terawattimmar och enligt Energimyndigheten står landets vindkraftverk för drygt 20 terawattimmar.

Med en havsbaserad vindkraft beräknar Havs- och vattenmyndigheten att man i stället kan producera mellan 23–31 terawattimmar per år – som mest en dryg femtedel av landets årsförbrukning.

Vägledande underlag

I synnerhet är det i Bottniska viken det finns störst möjligheter för fler vindkraftverk. Samtidigt har ambitionen varit att ge planeringsmässiga förutsättningar för att kunna producera 50 terawattimmar per år. Men försvarsintresset och höga naturvärden i Östersjön gör att möjligheterna för fler vindkraftverk där är begränsade.

Havsplanerna kommer att vara vägledande för kommuner, förvaltningar samt myndigheter och lämnas över till regeringskansliet under tisdagen.

Planerna kan spela en stor roll för kommunerna och vara ett bra underlag, säger Joacim Johannesson.

Ett slutgiltigt beslut om havsplanerna godtas eller ska ändras tas senast i mars 2021.

Robin Salomonsson/TT

Mer om: Vindkraft Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt