Mer subvention ger 2000 nya vindkraftverk

2010-03-04 15:28  

Regeringen lämnade i dag över sitt förslag till riksdagen om nya kvoter i elcertifikatsystemet för förnyelsebar elproduktion. Enligt näringsminister Maud Olofsson kan de nya subventionerna ge 2000 nya vindkraftverk på 10 år.

Om regeringens proposition går igenom riksdagen kommer systemet med gröna elcertifikat att förlängas till år 2035.

De gröna elcertikaten ger producenterna av ny förnyelsebar el en subvention på 10-30 öre per producerad kilowattimme och ska stimulera investeringar i nya anläggningar som bioeldade kraftvärmeverk och nya vindkraftverk.

Kostnaden för subventionen läggs på konsumenterna eftersom alla elhandelsbolag tvingas köpa certifikat enligt fastställda kvoter.

Elhandelsbolagen skickar den kostnadsökningen vidare på elkonumenterna som får betala 5-7 öre mer per kilowattimme på grund av certifikatsystemet.

Med den föreslagna förlängningen av elcertifikatsystemet sätter regeringen upp ett nytt mål för förnyelsebar elproduktion till 25 TWh till år 2020 från dagens mål på 17 TWh till år 2016.

-Det innebär att 2 000 nya vindkraftverk av dagens normala storlek kan komma att byggas fram till år 2020. Motsvarande siffra för biobränslebaserad kraft är 5 TWh, skrev näringsminister Maud Olofsson i en debattartikel i DN i tisdags.

25 TWh elproduktion motsvarar hälften av den svenska kärnkraftsproduktionen förra året.

Läs Maud Olofssons debattartikel här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt